Едно малко улеснение, което файловият мениджър на Убунту може да предложи, е възможността да се направят празни шаблони на често използвани документи. Това е много подобно на менюто New в Windows, с тази разлика, че съдържанието му е много по-лесно за управление. Ето за какво иде реч. Да речем, че всеки ден пишете дневен отчет с един и същи вид, присъствена форма, скрипт, програмен код, html код и т.н. Ще е досадно постоянно да се занимавате да форматирате по подходящ начин празен документ или пък да отваряте стара версия и да я записвате под ново име. Много по-елегантно е, ако просто разполагате с готов празен шаблон, удобно нагоден според специфичните ви нужди.

За да постигнете това трябва просто да изпълните няколко прости стъпки. Първо си отворете си домашната папка (/home/Вашето-Име) и в нея създайте нова папка с име Templates. Сега остава просто да я изпълните със съдържание. Да речем че искате винаги на едно цъкване разстояние да ви е празен текстови файл във формат *.rtf. Нищо сложно – стартирайте си OpenOffice Writer от Програми-Офис-OpenOffice.org Word Processor. Ако имате желание, форматирайте си по подходящ начин файла и го запазете в папката Templates под примерното име New Rich Text Format file, като не забравите да укажете от OO Writer видът на файла да е *.rtf. След тази стъпка вашият шаблон е готов! За да проверите, цъкнете с десен бутон на мишката напр. на Работния плот (Desktop-а) и от изскочилото меню посочете на Създаване на Документ. В този момент вече би трябвало да виждате наличните шаблони. Може да създадете и още шаблони – за файлове на Word, Excel, за по-специализирани нужди като програмиране и т.н.

Добра колекция от предварително настроени шаблони, с акцент върху програмирането и писането на код въобще, може да се свали от този адрес. Щракнете на връзката download и след като изтелянето приключи, разархивирайте съдържанието на файла в папката Templates. Чувствайте се свободни да добавяте или премахвате шаблони.