Вероятно тези от вас, които притежават преносим компютър, са се убедили,че независимо от това колко е икономичен и колко е голяма батерията му, осигуреното време от нея все не е достатъчно. Ето защо в такива случаи от е от значение всяка изстискана минута в повече. В Убунту стандартния мениджър на енергоспестяващите функции предлага съвсем основни настройки. Те вършат работа, но нямате по-фин контрол върху отделните функции. За да можете да направите настройки по ваш вкус, трябва ръчно да променяте различни стойности в два файла – /etc/default/acpi-support и /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf. След промяната на всяка една настройка, трябва да запазите файла и в терминала да напишете команда:

 sudo /etc/init.d/laptop-mode restart

Горната процедура макар и не трудна е малко досадна, а някои потребители (особено начинаещите) се стремят да избягват работата в конзолен режим.

Ето защо двамата с lokster (всъщност моя беше само началната идея…) решихме да си направим сами графично средство за наше лично удобство. lokster се потруди над изпълнението и е готов да сподели резултата с вас.

Програмата се казва laptop-mode-setup и може да бъде изтеглена от тук. След инсталацията и можете да я намерите в меню Система – Администриране – Настройки на лаптоп режима. При пускане на laptop-mode-setup ще видите подобен екран:

Различните настройки, до които имате достъп са обособени в два подпрозореца, в зависимост от това, в кой от двата файла (laptop-mode.conf или acpi-support) се намират. От екрана по-горе е видно, че скритите възможности за настройка на лаптоп режима в Убунту са доста. Името на всяка настройка е 1:1 с това, под което е описана в двата файла. За владеещите английски език обикновено имената на отделните настройки доста точно подсказват за какво са. Въпреки това, при задържане на показалеца на мишката върху тях, ще ви покаже по-подробно описание на роден език:

Работата с програмата се свежда до въвеждане на стойност/поставяне на отметка и натискане на бутона Използване. При натискането му, лаптоп режимът се рестартира и зададените настройки влизат незабавно в действие.

В програмата има и механизъм, който би трябвало да ви е от полза, ако решите че някъде сте объркали настройките и желаете да върнете първоначалният им вид, от времето преди да използвате програмата. При първата направена промяна с laptop-mode-setup, тя прави резервни копия на laptop-mode.conf и acpi-support и ги запазва в /root/.laptop-mode-setup. Така че на по-късен етап може да възстановите всеки един от тези файлове в оригиналния му вид, чрез натискането на малките бутончета със стрелка в имената на подпрозорците:

Сега за вас остава да видите, още колко можете да намалите лакомията на винаги гладните за ток преносими компютри… 😉