В предходната статия бяха изброени някои от по-важните или интересни варианти на Убунту. Те могат да се свалят от официалните си сайтове под формата на огледално CD изображение в *.iso формат. След това с програма за запис на CD сваленият файл се записва на празен диск и е готов за използване. Не винаги обаче този вариант за сдобиване с Убунту е препочитан от потребителите – понякога не е ясно какъв е този *.iso файл и какво трябва да се прави с него; не винаги има записващо устройство на компютъра; няма или има ограничен достъп до Интернет и свалянето на голям 700МБ файл е невъзможно и др.

В такъв случай има една много удобна алтернатива, чрез която всеки може да се сдобие с оригинални един или няколко диска с Убунту, при това напълно безплатно!

Става въпрос за сайта https://shipit.ubuntu.com/

За да може да поръчате, първо трябва да си направите безплатна регистрация с потребителско име и парола. След тази стъпка се зарежда страница за поръчка на оригинални CD с Убунту. В нея се попълва адрес за получаване и брой желани дискове. Броят варира от 1-3 диска, като е възможно да се направи и поръчка за различен брой дискове, но тя може да се забави по-дълго или да не бъде одобрена. Поръчаните дискове пристигат след около 3-4 седмици по пощата. Важно е да отбележа, че противно на масовите очаквания да има някаква уловка в идеята за безплатни дискове изпратени от чужбина до вас, такава НЯМА. Услугата е действително 100% безплатна и чувството да се сдобиеш с професионално оформен личен диск с Убунту е приятно. От тази страница се поръчва Убунту, а допълнително има още два сайта за вариантите му Edubuntu (насочено съм образователната сфера) и Kubuntu (с графичната среда KDE). Адресите са им съответно https://shipit.edubuntu.org/ и https://shipit.kubuntu.org/. За тях важат същото потребителско име и парола, с което сте се регистрирали на https://shipit.ubuntu.com/.

Снимка на личната ми колекция с версии на Убунту от ранната 2005 до момента: