Вероятно тези от вас, които следят новините от ИТ сферата, са запознати с появилата се относително наскоро технология, позволяваща още с пускането на компютъра, в рамките на секунди да имате достъп до своебразна мини операционна система. Тя ви предлага светкавичен достъп до някои от най-основните ежедневни дейности – разглеждане на уеб страници, чат и разговори, отваряне на изображения, аудио и видео клипове и др. подобни. Технологията е изключително примамлива за притежателите на мобилни компютри, заради бързото им привеждане в готовност и понижения разход на енергия в този режим. Компанията ASUS беше една от първите (ако не и първата), която представи и демонстрира това под името SplashTop. Вече дори има техни дънни платки, които я поддържат и са налични на пазара. Неотдавна DELL също обявиха, че в някои от бъдещите им преносими компютри ще има подобно нещо, под името DELL Instant On.

Ако все още се чудите на какво е базирана тази технология, спрете да се чудите – естествено, че на Линукс. 😉 Един „страничен ефект“ при използването тази мини ОС е, че може и да се откажете да използвате същинската ОС, инсталирана на твърдия диск или поне да я зареждате по-рядко. Друг ефект е, че ако същинската ви ОС е Microsoft Windows, след време може да запитате дали пък да не я смените с пълна Линукс ОС, щом като дори орязаната такава ви дава достатъчно богата функционалност. И в задаването на този въпрос няма нищо лошо… стига да не сте част от компанията Microsoft.

Ето защо не се изненадах, когато от тук научих за „новата“ идея на Microsft – мини ОС, която се зарежда при пускане на компютъра. Какво? Звучи ви познато? Ами… и на мен така. От Microsoft дори са измислили име на технологията и то е, затаете дъх – Instant On. Deja Vu, нали? Хората дори са си пуснали анкета по въпроса, ето тук има няколко прихванати екрана. Изобщо или съм останал с грешни впечатления, или през последните няколко години тази мега компания все повече и повече заема позицията на догонваща и изпитва силна липса на иновации.

Видео демонстрация на преносим компютър на ASUS с тази технология можете да видите тук.