Някои от вас може би са чували за него, а други може би дори използват разширението за Firefox 3 – Weave.
За тези които за първи път го чуват, ще обясня накратко – това е едно малко разширение за Firefox 3, с чиято помощ можете да синхронизирате историята, бисквитките, запазените пароли, последните отваряни табове и някои други неща, между различни компютри използващи Firefox 3 + Weave. Данните ви се съхраняват на централен сървър, достъпът до който става с име и парола, след регистрация. Тъй като Weave все още е експериментално разширение, от доста време възможността за нова регистрация е спряна. Да не говорим че от седмица нещо сървъра им се е скапал и не мога да синхронизирам…

Аз бях успял да се регистрирам преди време, но много често се случваше сървърът на Weave да е недостъпен или много бавен.
Добрата новина е че можете изобщо да заобиколите използването на собственият сървър на Weave, и дори да си направите нова регистрация.
Weave използва технологията WebDAV за синхронизиране на данните, и единственото което трябва да направите ако искате да си направите нова регистрация (или да използвате алтернативен и по-бърз сървър), е да намерите някъде безплатен WebDAV хостинг, да се регистрирате в него с желаното име и парола, и след това да настроите Weave да използва този сървър с това име и парола.

Това става много лесно. Първо, ако нямате инсталиран Weave, го инсталирайте от http://people.mozilla.com/~cbeard/weave/dist/latest-weave.xpi
След това рестартирайте браузъра, и като се пусне, ако ви попита за име и парола за Weave просто затворете прозореца който ви пита.
Отидете на адрес https://mydisk.se/web/main.php?show=new за да си направите регистрация (тя е безплатна и ви предоставя 2ГБ място). Въведете желаното от вас име и парола, и натиснете бутона „Create“.
След това в лентата за адреса на Firefox, въведете about:config натиснете Enter, в полето „Filter“ напишете „weave“ (да да филтрирате малко показваните опции), и намерете опцията extensions.weave.serverURL. Цъкнете двойно върху нея, и в поленцето което в пита за стойност въведете http://mydisk.se/потребителското-име-което-регистрирахте и натиснете ОК. След това намерете опцията extensions.weave.username, и по същия начин, променете стойността да бъде потребителското име което регистрирахте. Сега рестартирайте браузъра.
Като направите това, цъкнете с левия бутон върху иконката на Weave, която се появява в лентата на състоянието на Firefox, и от менюто цъкнете върху „Sign in…“:

В следващото прозорче би трябвало да се е въвело потребителското ви име, и от вас се изисква само да въведете паролата си, и да изберете ключ за криптиране (Encription Passphrase), който да е различен от паролата. Ключът за криптиране се използва за криптиране на файловете които се качват на съвръва, така че дори някой да успее да се сдобие с тях, да не може да ги разчете. И така – въведете парола и ключ за криптиране, и сложете отметки и пред двете полета след това, както съм показал на картинката:

Това ще накара Weave да се синхронизира абсолютно „безшумно“, и повече няма да ви се налага да го пипате. Натиснете „Sign in“ и изчакайте малко за да се осъществи първоначалната синхронизация. Тя е малк по-бавна, но веднъж направена, повече няма да има нужда от нея.
Готово! Вече можете да имате достъп до отметките си, запазените пароли, историята и т.н. от цял свят, стига да използвате Firefox 3 и Weave! Или пък да синхронизирате тези данни между настолния ви компютър, лаптопа, служебния, компютъра в кухнята и т.н. 🙂

Успех!