- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Пълна поддръжка на EeePC хардуера под Убунту

През последната година мини преносимите компютри на Asus от серията EeePC станаха доста популярни и гамата им се обогати с няколко различни модела. Повечето от тях идват с модифицирана версия на Линукс дистрибуцията Xandros, а другата част са осакатени (лично мнение, не спорете 😉 ) с Windows XP. И в двата случая ще има някои неща в предлаганата ОС, които може да не ви харесат. В случая с фабричния Линукс, това вероятно ще е вече позастарелия софтуер, включен в него, както и ограничената функционалност (макар, че тя може да разшири). В случая с Windows ХР вероятно още по-бързо ще се почувствате ограничени – просто Windows-а е „гол“ и докато му качите необходимите ви програми вероятно бързо ще ви отеснее мястото на диска. Ето защо можете да зарежете ядовете с тези две ОС и да си сложите Убунту. Така ще си осигурите абсолютно модерна работна среда, богат набор от софтуер и при това всичко ще върви учудващо добре дори с пуснати ефекти. Една потенциална спънка е, че поначало не всичкия хардуер в различните модели се поддържа в Убунту. Активирането му не  е ракетна наука и до скоро ставаше с относително лесна ръчна намеса тук и там. Все пак процедурите изискваха малко повечко опит и не всеки би се захванал с тях. За щастие от скоро има едно решение, което ще ви осигури пълна поддръжка на вашето EeePC под Убунту, при това с минимални усилия от ваша страна.

Става дума за уеб сайта www.array.org [1]. На него са достъпни неофициални версии на Линукс ядрото, които са предварително оптимизирани за EeePC хардуера и инсталирането им е лесно.

Преди да стигнете до използването им, естествено трябва първо да си инсталирате Убунту на EeePC. Най-лесно ще ви е ако си направите жив USB Flash носител, заредите от него и инсталирате Убунту на диска на EeePC. След като инсталацията приключи, заредете Убунту и си осигурете достъп до Мрежата чрез LAN. След това си пуснете един терминал и изпълнете следните команди:

wget http://www.array.org/ubuntu/array-hardy-proposed.list
sudo mv -v array-hardy-proposed.list /etc/apt/sources.list.d/
wget http://www.array.org/ubuntu/array-apt-key.asc
sudo apt-key add array-apt-key.asc
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-eeepc
wget http://www.array.org/ubuntu/array-intrepid.list
sudo mv -v array-intrepid.list /etc/apt/sources.list.d/
wget http://www.array.org/ubuntu/array-apt-key.asc
sudo apt-key add array-apt-key.asc
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-eeepc

Горните команди ще ви добавят хранилището, идентификационния ключ за него, ще опреснят информацията за пакетите и ще инсталират ядрото, което е оптимизирано за EeePC.

След инсталирането рестартирайте компютъра и на началното зареждащо меню изберете за зареждане ядрото, което съдържа в името си -ееерс.

Вече би трябвало всичкия хардуер в ЕееРС да работи. Ако се натъкнете на проблеми можете да видите в секцията с често задавани въпроси [2] на www.array.org.

В заключение ще кажа, че макар тази версия на ядрото да е неофициална, поне при мен описаните процедури работеха както с Убунту 8.04.1, така  и с 8.10 инталирани на ЕееРС 701 и не съм се натъкнал на никакви проблеми.

Ако пък желаете допълнителен контрол върху включване/изключване на камерата, картовия четец, вентилатора и др., инсталирайте си пакета eeepc-config. След като го пуснете, той ще настани като икона в системната област за известяване и от там ще имате бърз контрол върху споменатите функции.

Приятна работа!