Независимо дали сте решили да използвате повече полезен свободен софтуер под Windows или искате плахо да надзърнете за първи път в света на Линукс, вече можете да направите и двете неща с помощта на един DVD диск. Това е сборният диск на проектите Учи свободен и Учи свободен с Убунту. Той е естествен резултат на голямата идейна близост на двата проекта и на желанието на авторите им да могат да са от полза на по-широка аудитория потребители.

Дискът съдържа актуалните версии на двата проекта (повече информация тук и тук), като в зависимост от използването си може да ви осигури различна функционалност:

  • Ако пуснете диска под Windows, автоматично ще се стартира помощен прозорец:

С негова помощ ще може да получите допълнителна информация проектите; да прочетете помощна документация за част от приложенията; да инсталирате свободните приложения от Учи свободен (поотделно или в пакетен режим, чрез специални инсталатори); да прехвърлите цялото съдържание на диска на USB Flash носител; да пуснете Учи свободен с Убунту във виртуален режим, без да се налага да напускате Windows и др.

  • Ако искате да опитате дори още повече свободен софтуер и същевременно да се запознаете с Линукс, трябва да поставите диска в устройството и да рестартирате компютъра си. При рестартирането ще се покаже началното меню на Учи свободен с Убунту:

След това просто трябва да следвате екранните инструкции (на български език) за да се зареди дискът в „жив“ режим, при който можете да работите пълноценно без да се налага инсталиране. Ако видяното ви хареса, можете да инсталирате базираната на Убунту Линкус операционна система на твърдия диск, при това без да губите старата си операционна система и лични документи.

Дискът (под формата на ISO файл с големина около 2,5ГБ) можете да изтеглите тук, а md5 сумите за тях – тук.

Приятна работа!