Някои (и най-вероятно – много) от вас, сигурно използват програмата за комуникация Skype.
Също така, някои от вас, сигурно имат инсталиран едновременно Windows и Линукс, и имат Skype и под двете операционни системи.
Ако сте като мен и обичате воденето на хронология на разговорите да е пуснато, най-вероятно ще забележите че когато сте под едната операционна система, не виждате хронологията на разговорите проведени чрез Skype докато сте били под другата операционна система.
Това е така, тъй като Skype запазва хронологията и настройките си в папката с потребителските настройки, която е различна за всеки потребител в системата, и най-вече – различна при двете операционни системи.

Няма проблем – с една проста команда ще ви покажа как да накарате Skype под Линукс да записва хронологията си в папката на Skype-а от Windows.

За целта, трябва да влезнете под Линукс, и да си пуснете един Терминал.
Трябва да преместите или изтриете папката която Skype под Линукс използва в момента (и не забравяйте да изключите Skype преди това). Засега, по добре само я преместете. Може да го направите от файловия мениджър (с пуснато показване на скритите файлове), или с команда от терминал:

mv ~/.Skype ~/.Skype.old

Тази команда ще преименува папката .Skype в личната ви директория в .Skype.old.
Сега идва ред на същинската част – създаване на символна връзка ~/.Skype която да сочи към потребителската папка на Skype под Windows. Въпросната папка се намира в /media/<дялът на windows>/Documents and Settings/<потребителското ви име от windows>/Application Data/Skype.
В моят случай, папката е /media/disk1/Documents and Settings/lokster/Application Data/Skype (ще я използвам в примера по-долу).

За да направите символната връзка, напишете пак в един Терминал командата

ln -s "/media/disk1/Documents and Settings/lokster/Application Data/Skype" ~/.Skype

Готово! Един малък недостатък е, че незнайно защо, но по този начин няма да работи опцията на Skype за автоматично вписване. Но важното е че вече ще имате достъп до цялата хронология на разговорите, независимо от това под коя операционна система сте в момента.

Накрая малко лирическо отклонение…
Воденето на хронология е МНОГО полезно (освен ако не сте неспасяем параноик) – лично мен много пъти ме е спасявало по един или друг начин като си направя справка какво някой е казал или се е разбрал с мен…
Също така имам и пълни архиви на всичките ми разговори в IRC, от годините в които се подвизавах и там (IRC си е класика! Да не съм чул лоши думи за него!) 😀
ВСИЧКО СЕ ЗАПИСВА. Ако можех, щях да записвам и устните разговори които водя 😀