Дойде ред и на една кратка тема, която кой знае защо досега съм пропускал. След прочитането и, тези от вас, които за първи път се сблъскват с Убунту, ще знаят как да проверят и евентуално да се възползват по-пълно възможностите на хардуера в системата си.

При инсталирането си Убунту обикновено засича и настройва всички устройства във вашия компютър (наричани с общото име хардуер). За всяко едно от тях автоматично се инсталира се инсталира драйвер – приложение, което позволява на операционната система правилно да разпознава и използва наличния хардуер.

В определени случаи може да се наложи вие ръчно да активирате някое от устройствата, като прибегнете до използването на т. нар. несвободни драйвери – драйвери който не са свободно достъпни и/или не са с отворен код. Основните принципи на Убунту са причината подобни драйвери да не са предварително активирани в началната инсталация. Въпреки това, вие може лесно да проверите има ли в системата ви хардуер, изискващ ограничени драйвери и да ги активирате. Това става с помощта на няколко лесни стъпки.

От основното меню пуснете Мениджъра на ограничени драйвери като изпълните Система – Администриране – Ограничени драйвери. Ще се отвори прозорец, подобен на този:

В горната част на прозореца се намира кратко описание за същността на несвободните драйвери. В долната част са изброени  всички засечени устройства, за които Убунту може да предложи драйвери (в примера видео карта NVIDIA). За да активирате даден несвободен драйвер е необходимо просто да поставите отметка след името му, в колоната Разрешен:

Поставянето на отметка ще ви отвори диалогов прозорец, съдържащ допълнителни пояснения за предимствата, които ще ви даде конкретният драйвер:

За да го активирате, натиснете бутона Enable, след което въведете паролата си в отворилия се диалогов прозорец. Изчакайте докато необходимите драйвери се изтеглят (ще ви е необходима интернет връзка) и инсталират автоматично.  След като инсталацията приключи, ако е необходимо рестартиране на системата, ще бъдете уведомени (напр. при инсталиране на драйвер за видео карта).

Приятна работа!