При ежедневната работа с компютъра, неминуемо се натрупват никому ненужни файлове и папки – различни дневници на приложенията, история на изтегляния, последно отваряни документи, изпълнявани команди в терминала и още куп други… Обикновено не се сещате за тях, но с течение на времето те се трупат неумолимо и започват да окупират все повече дисково пространство. С оглед големината на съвременните дискове, това едва ли ще се превърне в проблем, но все пак не е ли по-добре да нямате излишни неща?

Ръчното изчистване на боклука е времеемко – трябва да откриете цял куп файлове и папки, които често са скрити на не недотам откриваеми места. В тази мисия неоценима помощ може да ви окаже малката програма BleachBit. Чрез лесен за използване интерфейс, ще можете за секунди да отметнете за какви непотребни файлове и папки да се търси и след това пак толкова бързо ще можете да ги изтриете. Най-добрата част е, че при изчистването премахвате боклуци само от вашата домашна папка, т.е. риска да скапете системата си чрез изтриване на нещо важно е нулев.

Програмата можете да изтеглите от тук. Има версии както за последните три версии на Убунту, така и за други Линукс дистрибуции. Изтеглете *.deb пакета за своята версия и го инсталирайте. Ако използвате Убунту 9.04, можете да инсталирате BleachBit директно от мениджъра на пакети Synaptic, тъй като програмата я има в хранилищата.

След това можете да пуснете програмата от Програми – Помощни програми – BleachBit. Ще видите подобен интерфейс:

Работата с програмата е елементарна – отметнете за какви временни файлове да се сканира, натиснете Преглед за да видите какво ще се изтрие и след това – Изтриване за да потвърдите операцията.

Приятна работа!