Предполагам, че поне част от вас пишат блогове по теми, които считате за важни. Бидейки един вид дневници, често идеите за нова тема възникват спонтанно и колкото по-бързо ги запишете, толкова по-добре. За да стигнете до страницата за нова публикация, обикновено трябва да минете през Интернет браузър, зареждане на страницата на блога, вписване с потребителско име и парола, влизане в частта за публикуване… Малко досадно, поне за мен. За щастие Убунту може да предложи улеснение и в това отношение. То е под формата на малката програма gnome-blog. Тя се добавя към някой от панелите на Работния плот. Програмата я има за инсталиране в базата на Synaptic. Един път инсталирана, тя може да се добави като се щракне с десен бутон на мишката върху панела и се избере Добавяне към панела.

В отворилият се прозорец се избира Интерфейс за публикуване в блогове и с мишката са влачи върху празно място на панела. В резултат на това се отваря прозорец, в който са настройките на програмата-тип блог, потребителско име, парола, адрес на блога и т.н.

След вкарване на необходимите данни, се натиска бутон Преглед на блоговe, след което бутон Затваряне. С това настройката е приключва и вече може да се възползвата от малката придобивка. За да публикувате нова тема в блога, просто натиснете Блог и в падащото текстово поле запишете мислите си. Когато сте готови натиснете Публикуване и записаното ще се качи на страницата ви.

Трябва да уточня, че програмката има опростени функции и не е подходяща за публикуване в блог с различни категории или по-сложно форматиране на написаното. Въпреки това, тя е един приятен начин бързо да споделите това, което ви е на ума.