Предполагам, че поне част от вас имат някой компютър, останал от славните времена на Pentium 2 -3 и, с мега-турбо-голям 3ГБ диск и нечуваното количество памет от 64-128-256 МБ? 😉 За какво използвате тези компютри? Ясно е, че вероятно на тях има Windows 98 или ако си падате мазохисти и времето не е от значение за вас – Windows ХР. Ами ако ви кажа, че може да направите такава машина отново пъргава, сигурна и в допъление на това с най-нов софтуер? Но преди да се впусна в обяснение, някои статистики на моята тестова машина, за която ще стане въпрос след малко:

Времена на стартиране:

  • Време на зареждане от начален екран до екран за вход в системата – 1.00 мин.
  • Време на зареждане на Интернет четец (Firefox) – 9 сек.
  • Време на зареждане на тесктови редактор (Abiword) – 2 сек.
  • Време на зареждане на ел. таблица (Gnumeric) – 3 сек.
  • Време на зареждане на файлов мениджър (Xfe) – 1 сек.
  • Време на зареждане на Skype – 5 сек.
  • Време на зареждане на програма за прослушване на музика (Audacious) – 2 сек.
  • Време на зареждане на програма за преглед на видео (Mplayer) – 2 сек.

Може би и вие на вашата нова машина постигате такива резултати…, а може би не. 😉 Сега идва и приятната изненада. Тези резултати са постигнати на съвсем невзрачен стар компютър – Pentium 3 900MHz, 312MB RAM и 3.2GBHDD. Не е зле нали?

Причината за това е изборът на подходяща Линукс дистрибуция, която да е специално оптимизирана за стар хардуер. Става дума за Mepis базираната дистрибуция Antix.

Преди да продължа, съм длъжен да предупредя, че Antix не е толкова интуитивно лесен за настройка както Убунту например. Затова ако не ви се занимава с редактиране на 2-3 текстови файла (наистина не са повече), то Antix не е за вас.

Antix идва под формата на жив диск и може преди да инсталирате, да заредите операционната система и да я разгледате. Тук са налични два менидъжра за управление на Работната площ – Fluxbox и IceWM. Първият е изключително манималистичен, но достатъчно функционален, а IceWM се доближава до вида на Windows 95-98, като отново е доста лек откъм необходими ресурси. Личните ми предпочитания клонят към Fluxbox затова по-нататък ще разглеждам него. При първото зареждане на диска, ви посреща екран за вход в системата. Там попълвате потребителско име и парола demo. Администраторската парора е root – тя ще ви трябва по-късно при инсталацията. След влизането в системата ще видите Работен плот с една тънка лента със задачи и без Start меню. Току що се сблъскахте с Fluxbox и неговото виждане за минимализъм. 😉 За да видите наличните програми… просто щракнете с десен бутон на мишката където и да е на Работния плот и менюто услужливо ще ви се покаже. В Antix са включени най-необходимите програми – текстови редактор, ел. таблици, аудио и видео програми, чат, файлов мениджър, преглед на изображения и т.н. Ако предложеният софтуер не ви достатъчен, на ваше разположение е и познатият ви от Убунту мениджър на пакети Synaptic. Впрочем отчасти Antix е базиран на Убунту.
Командата за инсталиране ще намерите в менюто Admin/Tools. Инсталацията не е трудна и в графичен режим ще ви преведе през няколко стъпки:

Забележка: Предварително се извинявам за качеството на приложените снимки. Снимах монитора и затова качеството им е далеч от перфектно.

1. Първата стъпка показва лицензионното споразумение;

2. Избор на дял за инсталиране и начин на разделяне на дяла – Тук ви се дава възможност да разделите диска или да го използвате изцяло за инсталацията на Antix. Аз съм избрал втората възможност;

3. Извежда се предупреждение за форматиране, последвано от индикатор за прогреса на инсталиране;


4. Избор на зареждането на Antix. Обикновено най-универсалният начин е вече избран;

5. Последен екран, на който имате възможност да определите често срещани услуги да се стартират автоматично.

Забележка: В бързината съм пропуснал да документирам една стъпка, а именно стъпката с определяне на потребителско име и парола. Извинявам се за пропуска! Там обаче няма нищо сложно и засукано. Просто попълнете желаното от вас име и парола, а също така и парола за root потребителя.

С това инсталацията завършва и при следващото рестартиране на системата ще имате чисто нов Линукс! 🙂

Някои съвети за по-приятна работа:

– Инсталирайте си програми, които ви трябват и се освобедете от излишните. Аз премахнах част от наличните и си инсталирах нови: GDM – логин мениджър, който успешно ми замени по-простия SLIM; Glipper-мениждър на системния буфер, за да имам пълноценно копиране/поставяне; FluxConf – пакет програмки за по-лесна настройка на Fluxbox, Audacious – по-модерна версия на XMMS и др.

– Осигурете си поддръжка на БГ клавиатурна подредба. Може да стане като цъкнете с десен бутон на мишката върху Работния плот и от показалото се меню изберете Fluxbox-File Editing-Menu. В отворилият ви се текстови файл е цялото меню. Намерете частта от него озаглавена [submenu] (Keyboard) {} <> и под нея добавете този ред:

[exec] (Bulgarian) {setxkbmap bg}

По този начин ще може да сменяте клавиатурните подредби, като щракнете върху Работния плот и от менюто Keyboard изберете съответната. Излишните може просто да ги изтриете. Горната редакция може да стане и изцяло в графичен вид, чрез стартиране от терминала на програмата fluxmenu. За целта трябва да сте си инсталирали пакета fluxconf.

– Добавете икони към десктопа си. За целта първо цъкнете с десен бутон на мишката върху Работния плот и стартирайте – WM’s – Rox – Pinboard. В резултат на това ще ви се появи една единствена икона с Домашната ви папка. За да добавите други икони, от файловият мениджър отворете папката /usr/bin/. Там се съдържат инсталираните програми. За да добавите gnumeric напр., намерете файла gnumeric и със среден бутон на мишката го завлачете на Работния плот. За да смените иконата, цъкнете с ДБМ върху иконата и изберете File gnumeric – Set icon… Ще ви се отвори нов прозорец, в който трябва да завлачите избрана от вас икона от файловия мениджър и готово. Иконите на отделните програми се намират в папката /usr/share/pixmaps.

– Определете кои програми да се стартират при всяка сесия. Това става като се редактира файлът /home/username/.fluxbox/startup. Отворете го с текстов редактор и намерете частта

# Applications you want to run with fluxbox.

Под този надпис добавете командите на програмите, които искате автоматично да се стартират. За glipper и rox -pinboard командите са съответно:

glipper &
rox -pinboard=Default &

По този начин може да си добавите и други програми по ваше желание – Skype например.

Поздравления! Току що си осигурихте втори живот на старата „щайга“! 😉

Допълнителна информация за Antix има тук и тук. Екрани от Antix има на разположение тук.