Предполагам че повечето от вас, не са и чували за нещото, наречено AutoIt. И аз не бях чувал. До преди десетина месеца, когато случайно попаднах на малък скрипт писан на него, и воден от чисто любопитство потърсих в wikipedia повече информация. И така намерих официалният му сайт и се започна…
Скоро открих че с помощта на AutoIt е много лесно да се създават всякакви помощни програмки и инструменти за Windows – като се започне от прости инструменти за автоматизация на повтарящи се действия (например: автоматично пускане на дадена програма и цъкване върху определен бутон и т.н.), мине се през графични frontend приложения (например viDrop – програмката за която писах в една предишна статия), и се стигне до математически приложения (например: генериране на фрактали…).
Пишейки скриптове под AutoIt вие си спестявате буквално хиляди редове код на ниско ниво, като концентрирате усилията си изцяло върху самата функционалност на кода който пишете. Естествено, има и ограничения на това какво можете да направите с него, но на практика, с малко повече въображение и усилия може да постигнете доста.

Ето вездесъщият “Hello world!”, написан на AutoIt:

MsgBox(0, “SKSS Example”, “Hello World!”)

Ето един типичен фрагмент код:

Func _StringBetween($string, $begin, $end)
Local $_begin, $_end
$_begin = StringSplit($string, $begin, 1)
If Not @error Then
$_end = StringSplit($_begin[2], $end, 1)
If Not @error Then
Return ($_end[1])
EndIf
EndIf
EndFunc
Като синтаксис, езикът е много близък до VisualBasic, но НЕ Е VisualBasic.
С AutoIt ще можете не само да създавате и изпълнявате скриптове, но и да ги компилирате в един изпълним .exe файл, чиито размер не надвишава няколкостотин килобайта.

AutoIt не е с GPL лиценз, но е безплатен и с отворен код. Може да работи на всички версии на Windows от 95 насам.
В инсталационният архив е включено всичко което ви е необходимо за да започнете да пишете програмки. Включително и прекрасен помощен файл, с хубави примери за всяка една функция.
Форумът на сайта също е супер – там може да влезете в контакт с доста хора, и е пълно с всякакви примери и програмки писани на AutoIt. Включително и доста писани от мен самия – и там съм с потребител lokster.

За Линукс потребителите ще кажа, че НЯМА AutoIt за Линукс, а няма и да има. Най-вече поради факта че голяма част от нещата които правите под windows с негова помощ, под Линукс биха били сериозна дупка в сигурността (например: един процес да пише в паметта на друг, да манипулира чужди прозорци и т.н.). А пък и ако ще програмирате под Линукс, има много по-удачни решения – Python, Perl и т.н…

И идва най-добрата новина: приложенията писани с AutoIt МОГАТ да бъдат разпространявани с GPL лиценз.
На кратко – ако се занимавате с windows програмиране, ви препоръчвам да дадете шанс на AutoIt. Ще останете изненадани колко бързо се свиква с него, и колко бързо може да направите точно това което искате.

Приятно програмиране :)