Понеже наскоро видях че ABV.bg са се засилили и са пуснали „accelerator“ за Internet Explorer 8, който ви позволява да изберете произволен текст, и чрез контекстното меню да го изпратите директно през ABV пощата си, към избран адрес, реших да покажа, че далеч не е кой знае колко трудно да направят подобно нещо за и Firefox.

Няма нужда потребителите на браузъри различни от IE8 (и операционна система различна от Windows) да бъдат ощетявани.

Така се роди разширението за Firefox ABV Send. То е плод на около 1 час работа, и дублира функционалността на това за IE8. За да го инсталирате, цъкнете на инсталиране. В горниата част на прозореца на Firefox би трябвало да се появи лента, която ви известява, че това разширение може да не е от доверен източник и бла бла… Просто цъкнете на бутона Allow (Позволяване):

Ще се отвори стандартният прозорец за инсталиране на разширения във Firefox. В него цъкнете Install now (Инсталиране):

Разширението ще се инсталира, и ще трябва да рестартирате Firefox.
От следващият път, ако селектирате с мишката текст в която и да е страница, и цъкнете с десния бутон, в контекстното меню ще има елемент „ABV Send“:

Ако го цъкнете, този текст ще бъде изпратен към ново писмо в ABV пощата Ви, и ще трябва единствено да въведете получател:

Накрая – по никакъв начин създаването на това разширение не е свързано с ABV, нито пък ми носи някакви облаги. Имам поща там по сантиментални причини – от едно време, когато не знаех какво е това Интернет и има ли то почва у нас… 😀

Направих го, само за да покажа че не е изобщо трудно да се зачетат правата и на потребителите на операционни системи различни от Windows, както и на браузъри различни от IE8.
Естествено, може и да има някой бъг или неточност в него, но като цяло, е толкова просто че не би трябвало да имате никакви ядове. Тествано е с Firefox 3.0.10.

Та така…