На някои от вас може би им се е налагало да ползват отдалечен достъп до домашния (или служебния компютър) през интернет. За съжаление, поради реалността в България, повечето интернет доставчици изобщо не предлагат възможност за получаване на реален IP адрес (който е необходим за да използвате, например VNC или Remote Desktop клиент за отдалечен достъп), а тези които предлагат изискват, да се заплаща допълнително… Това в повечето случаи би накарало нормалния потребител да размисли, и да се откаже от желанието си за отдалечен контрол.
За щастие, има решение на всички тези проблеми. Казва се LogMeIn Free – това е безплатно решение, което не изисква реален IP адрес за да работи. Някои от ключовите му възможности са:

 • достъп чрез браузър – поддържат се всички съвременни браузъри, без необходимост от инсталиране на допълнителен софтуер.
 • пълен контрол над отдалечения компютър, като екранът му не се заключва при свързване, т.е. този, който може би е седнал пред него, може да вижда какво правите. Това е идеално ако трябва да покажете на приятел/роднина/колега как да направи нещо (опцията може да бъде изключена ако е необходимо). За сравнение – вграденият в Windows Remote Desktop изключва локалния потребител ако се свърже външен такъв.
 • поддържане на много едновременно свързани външни потребители
 • възможност за чат между локалния потребител и този който е свързан отдалечено (за да може да му кажете „остави за малко мишката!“ 🙂 )
 • високо ниво на сигурност – връзката се криптира със 128 или 256 битов шифър.
 • без необходимост от допълнителни настройки на Firewall, рутер или прокси – цялата комуникация се извършва през портовете, които се използват за HTTP.
 • не се изискват администраторски права на отдалечения компютър

За да започнете да използвате LogMeIn Free, първо трябва да си създадете безплатен акаунт на сайта му. Ето на този адрес – https://logmein.com/products/free/register.asp

Регистрацията е проста – изисква се да въведете само e-mail адрес и парола и да натиснете бутона „Create Account“. След това е нужно да активирате акаунта си. За целта, би трябвало на електронната ви поща да сте получили писмо от LogMeIn, в което да пише нещо от сорта на:

„To continue using your LogMeIn account, you will need to activate your account and confirm your email address by simply clicking here:
https://secure.logmein.com/a?02XGF-M8H8872659“

Цъкнете върху посочената (в писмото, не тук!) връзка, и акаунтът ви ще бъде активира, и автоматично ще влезнете в него. Натиснете бутона „Save Account Settings“.

Сега остава да свалите LogMeIn Free и да го инсталирате на компютъра който ще управлявате отдалечено. За целта отворете https://secure.logmein.com/products/free/ и натиснете „Download Now“. В зависимост от това дали имате инсталиран Java Runtime на компютъра си, инсталацията ще се свали автоматично и ще започне, или ще ви се отвори стандартния за браузъра ви диалогов прозорец за сваляне. Във втория случай, просто свалете файла и го стартирайте.Просто следвайте инструкциите, като в прозорецът в който трябва да напишете Description, въведете кратко описание на компютъра който добавяте. (В моя случай съм написал „Just a test“)

След прикючване на инсталацията, би трябвало на https://secure.logmein.com/computers.asp в списъка да се е появил компютърът ви. За да „влезете“ от друг компютър в него, просто цъкнете върху името му. Ще ви посрещне диалог в който трябва да въведете потребителското име с което влизате в компютъра, и паролата му (ако има такава). След въвеждането им, натиснете „Login“. Така ще влезнете в контролния панел на LogMeIn. Сега, за да управлявате отдалечения компютър, натиснете „Remote Control“. И готово! Имате отдалечен достъп.

Действията, които ви описах тук, могат да бъдат извършени и по различен начин, но в общи линии, за да контролирате отдалечено компютър, трябва:

 1. да се регистрирате еднократно (да си създадете акаунт)
 2. да влезете в акаунта си от компютъра който искате да контролирате
 3. да свалите инсталацията на LogMeIn Free
 4. да я инсталирате

Приятно „контролиране“ 😉