- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Уеднаквяване вида на GNOME и KDE приложенията

Едно от нещата, с които бързо се свиква под Линукс, е уеднаквеният вид на приложенията в рамките на работната среда – еднакви бутони, плъзгачи и др. елементи, икони и т.н. Вероятно е въпрос на вкус, но лично мен това винаги ме е привличало много повече в сравнение с, да кажем, разнородния вид под Windows, където всяко приложение си има различна визия и като цяло трудно може да се намери някаква чисто визуална хармония в средата.

За съжаление и под Линукс не сте напълно спасени от подобни проблеми. Най-често се сблъсквате с подобна липса на естетика, когато използвате смесен набор от приложения от работните среди GNOME и KDE. В такива случай смяната на облика на GNOME изобщо не се отразява на приложенията, които принадлежат към KDE. Вероятно ще се съгласите, че това не изглежда особено еднородно:

[1]

И почти съм сигурен, че  бихте предпочели подобен изглед:

[2]

Има два начина да постигнете горния изглед, като и двата ще действат стига версията на KDE да 4 или по-висока (т.е. след Убунту 8.10 включително).

Единият от тях е да инсталирате пакетите systemsettings и kdebase-workspace, които от своя страна ще дръпнат още цял куп зависимости, само за да ви осигурят достъп до контролния център на KDE. От там в настройките на изгледа за стил трябва да изберете gtk+ и да запазите промените.

Вторият начин ще ви спести инсталирането на каквито и да било допълнителни пакети и се свежда до промяната на параметър, описан в един-единствен текстов файл. Ето как става това:

Промяната се запазва и отсега нататък смяната на стила на бутоните и декорациите  в GNOME, ще се отразява и KDE приложенията.

Ако желаете да уеднаквите и иконите между двете среди, намерете реда Theme=oxygen и заменете oxygen с темата на иконите, която желаете. Имайте предвид обаче, че доста от темите за GNOME нямат версии за KDE 4 (и обратното). Въпреки това обаче, някои са достатъчно приложими (като показаната в примера elementary_2.0 [3]). Естествено възможен е и обратен подход за иконите – да си намерите напр. GNOME версия [4] на стандартната тема oxygen, която е част от КДЕ 4 и да използвате настройките на облика на GNOME за да я изберете. Изборът е ваш.

Приятна работа!