Ubuntu Tweak е програма, която ще ви предложи бърз достъп, до някои от настройките на Убунту, които най-често може да имат нужда от промяна. Програмата може да бъде изтеглена от тук под формата на *.deb файл, като има нейн вариант и за 64-bit Убунту. Свалете файла някъде на диска и след това с двойно цъкане го стартирайте за да започне инсталацията. След като тя приключи, програмата може да бъде стартирана от Програми – Системни инструменти – Ubuntu Tweak.

Интерфейсът на Ubuntu Tweak е разделен на два панела – ляв, съдържащ категории настройки (като Startup, Desktop, System, Security и др.) и десен, в който са събрани настройките от съответната категория.

Няма да се спирам подробно на всички настройки, а сащо ще спомена някои от тях:

– настройка на системните икони, които да се показват на Работния плот;

– настройка на част от ефектите на Compiz;

– настройка на функциите Hibernate и Sleep, както и на енергоспестяващата политика по отношение на процесора;

– възможност за забрана на определени действия;

– възможност за заключване на панела и др.

Общо взето, подбора на наличните настройки е правен с оглед на това, дали са често необходими на потребителите и затова те не са невъобразим брой.

В интерес на истината, гореспоменатата програма няма да е необходима на онези от вас, които са склонни да се заровят по-дълбоко в настройките на Убунту и работната среда. Те спокойно могат да използват инсталираната по подразбиране gconf-editor. Програмата е достъпна от менюто Програми – Системни програми – Настройки на програмите. В gconf-editor са на разположение предостатъчно настройки за много от инсталираните програми. Тя донякъде може да се оприличи с Windows registry editor, но в много по-достъпен вариант.

Приятна настройка! 😉