Предполагам, че повечето от вас имат мобилен телефон. Почти всички съвременни телефони разполагат с Bluetooth поддръжка. В настоящата статия ще ви покажа как може бързо и лесно да осъществите двупосочен обмен на файлове между Убунту и мобилен телефон.

Стартирайте мениджъра на пакети Synaptic от менюто Система – Администрация на системата.От него намерете и инсталирайте следните два пакета:

gnome-bluetooth
gnome-vfs-obexftp

След като инсталацията приключи, от менюто Система – Настройки стартирайте Настройки на Bluetooth. В системната област за известяване ще се появи познатата характерна иконка на Bluetooth устройствата:

Сега е време от телефона да активирате Bluetooth връзкатата. Сканирайте и открийте компютъра си, след което се свържете с него, като предварително си зададете код за свързване (напр. 0000). Убунту ще ви извести, че има запитване за свързване:

Щракнете върху иконата и ще се отвори прозорец, в който трябва да въдете по-рано определения код (в примера 0000):

С това настройката приключва и би трябвало да имате работеща Bluetooth връзка. За да може да приемате изпратени от телефона файлове, трябва да стартирате от менюто Програми – Помощни програми – Споделяне на файлове по Bluetooth. В системната област за известяване ще се появи синя икона наподобяваща антена. Докато програмата е пусната, приемането на файлове от телефона ще работи. Ако не я пуснете, ще може само да изпращате към телефона. Впрочем, от компютъра изпращането е пределно просто. Върху файла, който искате да изпратите, цъкнете с десен бутон на мишката и изберете Изпращане до…:

Ще се отвори прозорец, в който под полето Destination изберете Bluetooth (OBEX Push) и под него изберете желаното устройство (в случай, че имате повече от едно). Натиснете бутона Изпращане за да потвърдите операцията:

Настройките на Bluetooth може да видите като цъкнете с десен бутон на мишката върху иконата и изберете Предпочитания:

Пред вас ще се отворят наличните настройки, който са разделени в 3 подпрозореца:

Ако често свързвате телефона си към компютъра е добре да го добавите като доверено устройство. По този начин ще отпадне необходимостта всеки път да въвеждате код. За целта изберете желаното от вас свързано устройство (в примера Nokia 6120 classic) и натиснете бутона Set Trusted. Може да разгледате и останалите подпрозорци – в тях има още настройки, които в определени случаи може да са ви от полза:

Освен изпращане и приемане на файлове, вие можете да преглеждате и файловата система на телефона си и да манипулирате с файлове така, както го правите с локалните файлове на компютъра. За да направите това има два начина:

1. Цъкнете с десен бутон върху Bluetooth иконата и изберете Преглеждане на устройство…:

Ще ви се отвори прозорец, в който са изброени всички активни Bluetooth устройства:

Изберете желаното устройство и натиснете бутона Свързване. Пред вас ще се отвори файловият мениджър Nautilus и ще показва съдържанието на телефона:

2. Има и втори начин (Винаги има и втори начин, нали? 😉 ). От менюто Места изберете Свързване със сървър. В прозореца, който ще се отвори, изберете като вид на услугата Друг вид адрес и като Адрес obex://. В Име на връзката въведете нещо по ваш избор (напр. Bluetooth устройства) и натиснете бутона Свързване:

След като затворите прозореца може отново да погледнете менюто Места и ще видите, че вече там има постоянна връзка към телефона. Натиснете я за да отворите съдържанието му в Synaptic. Всеки от двата начина води до един и същ резултат, така че от вас зависи кой ще изберете.

Ако само файлов трансфер не ви устройва, а желаете и възможност за преглед на SMS, редактиране на адресна книга и т.н., ще са ви необходими малко повече услилия, тъй като повечето производители на телефони нямат версии на софутера си за Линукс. Има свободни алтернативи, които може да опитате. Може да опитате напр. програмата Wammu, която осигурява подобна функционалност с много телефони:

За да я инсталирате, стартирайте Synaptic и изберете за инсталация пакетите wammu и python-bluez. Стартирайте я от Програми – Помощни програми – Wammu. При първото стартиране автоматично ще пусне съветник, който ще ви преведе през настройките. За съжаление, към момента не успях да постигна успех Nokia 6120 classic, а нямам друг под ръка, така че ще трябва да опитате сами… 🙂