testДнешната статия вероятно ще бъде интересна предимно за нежната половина от читателите на СКСС… Ще ви представя програма,  с чиято помощ виртуално ще можете да промените своята прическа, цвят на косата, червило, сенки, руж , цвят на очите и тон на кожата.

Приложението, което ще ви помогне да се промените до неузнаваемост, се нарича jKiwi и може да бъде изтеглено от тук. Към момента последната му версия е 0.9.5 и е достъпна за директно изтегляне под формата на DEB файл. Изтеглете този файл, след което го инсталирайте, като просто го стартирате.

След като инсталацията завърши можете да стартирате програмата от Програми – Графика – jKiwi. Ще видите подобен интерфейс:

jkiwi_1

От менюто File имате възможност да заредите своя снимка или пък една от няколкото примерни. Препоръчвам ви първо да заредите примерна, за да добиете представа, каква трябва да е и вашата снимка. От File изберете Example Images, за да отворите прозорец с четири примерни снимки:

jkiwi_2

Цъкнете на една от тях. Ще се отвори прозорец, в който ще трябва да нагодите снимката за по-нататъшна работа:

jkiwi_3

От горната дясна част на прозореца изберете овал, близък до този на лицето на снимката, след което използвайте плъзгача Size за да мащабирате снимката и плъзгача Rotate за да я завъртите. За да наместите снимката спрямо избрания овал, цъкнете с бутона на мишката върху нея и като го задържате, влачете в желаната посока:

jkiwi_4

Когато сте готови натиснете бутона ОК, за да пристъпите към началото на вашата виртуална пълна промяна.

Пред вас ще се отвори основният интерфейс на jKiwi, състоящ се от два отделни прозореца:

jkiwi_5

Левият прозорец съдържа различни елементи достъпни за промяна (коса, тен, сенки, червило и т.н.), обособени в отделни подпрозорци. Всички варианти на даден елемент са показани в съдържанието на подпрозореца му. За да смените косата например, е необходимо просто от списъка с показани прически да изберете тази, която ви харесва най-много. Обърнете внимание, че можете да избирате между мъжки и женски прически, а също така и между късни, дълги, средни  и други видове. Чрез падащо меню в най-долната част пък можете да избирате основен и допълнителен тон на косата:

jkiwi_6

В следващия подпрозорец е коректора на цвят на лицето. Необходимо е просто да изберете желан цвят и свободно да го нанесете на лицето с помощта на мишката:

jkiwi_7

Така стигаме до другия подпрозорец, от където може да се поставят сенки в различен свят:

jkiwi_8

След като цъкнете на избран от вас цвят, ще се отвори нов диалогов прозорец, в който задържайки левия бутон на мишката ще трябва да очертаете контура на двете очи:

jkiwi_9

След като очертаете и двете очи, натиснете бутона Finish, за да затворите този прозорец и да се върнете към основния интерфейс на jKiwi. Сега вече можете да сменяте цветовете без да ви се налага да правите повторно очертаване при всяка смяна.

jkiwi_10

Време е да сложим и малко руж. Това се прави от следващия подпрозорец, където отново трябва само да цъкнете на желан цвят, за да видите моментално настъпилите промени:

jkiwi_11

Идва ред на червилото:

jkiwi_12

И тук както при сенките, след като изберете цвят ще трябва да очертаете устните, след което свободно може да сменяте цветовете и да видите разликите.

jkiwi_14

Любопитни сте как би ви се отразил на вида смяна на цвета на очите? Можете да разберете от следващия подпрозорец, съдържащ лещи в различни цветове:

jkiwi_15

Тук също както по-горе първо ще се наложи да очертаете контура на ириса на окото преди да можете да видите резултата.

jkiwi_16

И накрая, в последния подпрозорец може да рисувате свободно върху зареденото изображение – например да си нарисувате бенка:

jkiwi_17

Докато трае виртуалното разкрасяване, можете да използвате функцията Before and After от менюто View, за да видите на един екран оригиналната снимка и резултата от новите промени:

jkiwi_18

Можете да запазите резултата от менюто File – Save, под фомата на избражение в PNG или JPEG формат.

Преди да се заредите своя снимка имайте предвид следните условия, на които е желателно да отговаря:

– да е с вертикална ориентация;

– да е с разделителна способност не по-голям от 768х1024 пиксела – по-голяма от тази може да затрудни работата на програмата;

– лицето на снимката да е добре осветено, без грим и по възможност с прибрана коса.

Сега вече можете да откриете своето персонално студио за макияж!