Ако използвате браузъра Firefox от дълго време, то неминуемо вашите отметки са станали безброй, а историята на отваряните страници датира от времето малко след Големия Взрив 🙂

Firefox използва sqlite база данни в която съхранява тези две неща – историята и отметките. Това е един файл с име places.sqlite, който се намира във папката с потребителския профил на Firefox.

С течение на времето този файл (база данни) нараства, и данните записани в него се фрагментират – времето за намиране на един конкретен запис става все по-голямо, и естествено – вашият браузър започва да работи по-бавно когато прелиствате отметките си, или пишете нещо в лентата за адреса.

Има различни методи за оптимизиране на places.sqlite, всички включващи използването на команди в терминал.

Наскоро обаче открих един по-лесен и прост метод, който върши същата работа и се прави директно от Firefox, без да се налага да го гасите или рестартирате. Ефекта е почти моментален.

За целта натиснете клавишната комбинация Ctrl+Shitf+J, за да ви се отвори конзолата за грешки на Firefox:

Screenshot-Error Console

В полето „Code“ поставете следния код, и натиснете Evaluate:

Components.classes["@mozilla.org/browser/nav-history-service;1"].getService(Components.interfaces.nsPIPlacesDatabase).DBConnection.executeSimpleSQL("VACUUM");

Командата може да отнеме няколко секунди за да се изпълни, но след това евентуално ще имате малко по-гладко работещ Firefox.