В настоящата статия ще ви представя две приложения, които по чудесен начин се интегрират в Убунту и с тяхна помощ съвсем лесно ще можете да определите чрез какви настройки да се пускат вашите Windows приложения чрез Wine.

Първото приложение е wine-preferences:

wine-preferences_1

То представлява базиран на Python интерфейс на настройките на Wine. Спрямо включеното в Wine приложение за настройка, wine-prefrences е по-добър избор: зарежда се моментално; интерфейсът му е по-добре оптимизиран; визуално е еднороден с облика на системата.

За да инсталирате приложението, първо трябва да добавите следното хранилище в Мениджъра на пакети Synaptic:

deb http://ppa.launchpad.net/cybolic/ppa/ubuntu karmic main #gnome-wine

Презаредете хранилищата и инсталирайте пакетите nautilus-wine и nautilus-wine.

След като инсталирането приключи, може да намерите wine-preferences в Програми>Wine>Wine Applications. Сега остава само да настроите Wine според предпочитанията си. Различните настройки са обособени в отделни подпрозорци, според типа си и общо взето не би трябвало да имате проблем с разбирането и използването им.

В състояние сте още по-пълно да интегрирате стартирането на Windows приложения в Убунту – можете да задавате някои техни настройки директно от файловия мениджър! Как да стане това? Много просто – чрез разширението nautilus-wine. То идва от същото хранилище, което добавихте по-горе. Необходимо е да инсталирате пакета nautilus-wine, след което да излезете и да влезете отново в профила си, за да влязат в сила промените.

Нека сега да видим какво всъщност прави това разширение. Като за начало намерете някой EXE файл и цъкнете с десен бутон върху него. Обърнете внимание на менюто:

nautilus-wine_1

Ако цъкнете на Run in Wine configuration, ще се отвори нов прозорец, чрез който за всяко отделно приложение ще можете да използвате различни параметри на Wine:

nautilus-wine_2

Поначало там е настроено да се използват стандартните настройки на Wine. Ако желаете да пуснете дадено приложение с малко по-различни настройки, от падащото меню изберете Нова конфигурация. Прозорецът леко ще се промени и ще можете да изберете каква версия на Windows да се емулира и дали приложението да се пусне във виртуален работен плот с определен размер:

nautilus-wine_3

С помощта на това разширение можете да си създадете предварително готови различни профили и след това непосредствено преди стартиране на приложението да си изберете профил по ваше желание.

Но… (както се казва в някои реклами) това не е всичко. Ето какво остана да видите. Цъкнете с десен бутон във файловия мениджър върху ЕХЕ файл и изберете Свойства. Там ще намерите един нов подпрозорец – Compatibility:

nautilus-wine_5

Оттук можете за всяко отделно приложение изберете различен режим за съвместимост, т.е. да се емулира различна версия на Windows. Поддържаните версии са от Windows 2 до 7, така че изборът е голям.

И двете приложения се разработват активно и е възможно да се появят и допълнителни настройки, освен показаните в тази статия.

Забележка: Българският превод на wine-preferences и nautilus-wine го завърших съвсем наскоро и ще влезе в следващите им версии, които не би трябвало да се забавят много. Дотогава ще получите тези приложения само на английски език. Ако е необходимо, мога да сложа някъде за изтегляне файловете с преводи.

Приятна работа!