Днес ще ви представя един конзолен инструмент, с който много лесно ще може да автоматично да изтеглите  и опитате новите издания на Убунту, още докато се правят.

Приложението се казва testdrive и за да го инсталирате, трябва да добавите хранилището му в Мениджъра на пакети:

deb http://ppa.launchpad.net/testdrive/ppa/ubuntu karmic main #Testdrive

Презаредете списъка с хранилища, след което инсталирайте пакета testdrive.

Това, което testdrive прави, е да изтегли от Интернет последното тестово издание на Убунту и автоматично да го зареди във виртуална машина. От потребителя не се иска нищо друго, освен да си избере вариант на Убунту – всичко останало е напълно автоматично.

След инсталирането, можете да намерите програмата в Програми – Системни инструменти – Test Drive an Ubuntu ISO. След стартирането ще ви посрещне следният прост екран:

testdrive_1

Имате възможност да изберете един от 5-те варианта на Убунту или да посочите източник, съдържащ друг  ISO файл. Последната възможност на практика прави testdrive подходящо средство за пробване на системи, различни от Убунту. Макар това да не е упоменато изрично, освен адрес в Интернет, програмата ще приеме и адрес на ISO файл, намираш се на някой от локалните дялове.

След като направите избора си с числата от 1-6, потвърдете с Enter и изчакайте да се изтегли файл. Веднъж изтеглен той ще се стартира автоматично:

testdrive_2

За да работи testdrive коректно, се изисква в системата ви е да е инсталиран някой от пакетите virtualbox-ose или qemu-kvm.

ISO файловете които се изтеглят от Интернет, се съхраняват в домашната папка в подпапка /.cache/testdrive/.

Автоматизацията и простотата на използване, правят testdrive удобен начин да следите последните промени в развитието на Убунту, независимо дали сте новак в света на Линукс или пък разработчик, следящ отблизо какво се случва.