Традиционно използването на свободен софтуер върви ръка за ръка с използването на Линукс като операционна система. Това не е случайно – наистина най-логичното нещо, ако си избрал да използваш свободен софтуер, е да използваш и свободна операционна система. Това обаче не винаги е постижимо, а и не всеки потребител е готов да направи тази пълна промяна. Тази статия е за онези потребители, на които работата с Windows  е удобна, но желаят да използват свободен софтуер, където това е възможно, било поради идеологически, било поради чисто финансови причини.

По-долу ще бъдат изредени някои свободни приложения от различни категории, които без проблем може да използвате и под Windows. Списъкът не претендира за изчерпателност, а се базира на моите лични предпочитания и опит. Изброените в него предложения могат да заместят популярни платени (и обикновено скъпи) програми. Всички те имат версии най-малко за Линукс и Windows, а често и за Mac. Веднъж като свикнете с тях, прехода към Линукс ще е почти неусетен, поради простата причина, че ще продължите да ги използвате и там.

ГРАФИКА

 • Редактиране на изображения –  GIMP. Програмата има богати възможности, често сравними с тези на приложения като Photoshop.

Домашна страница: http://www.gimp.org/

Версия за Windows: http://www.gimp.org/windows/

 • Предпечатна подготовкаScribus е възможно най-професионалният избор, който можете да направите. Програмата има функционалност, сравнима с тази на Pagemaker.

Домашна страница: http://www.scribus.net/

Версия за Windows: http://www.scribus.net/?q=taxonomy/term/36

ЗВУК И ВИДЕО

 • Гледане на филмиVLC e една от най-мощните програми за възпроизвеждане за звук и видео въобще. С нейна помощ трудно ще попаднете на формат, който да не може да се отвори. Освен това тя има доста разнообразни възможности, простиращи се до неща като излъчване на видео по мрежа и директно отваряне на ТВ тунери, уеб камери и др. устройства.

Домашна страница: http://www.videolan.org/vlc/

Версия за Windows: http://www.videolan.org/vlc/download-windows.html

 • Конвертиране и обработка на видеоAvidemux. Тази програма предлага функции като събиране, разделяне, прилагане на видео ефекти и кодиране в различни изходни видео формати.

Домашна страница: http://fixounet.free.fr/avidemux/

Версия за Windows: http://fixounet.free.fr/avidemux/download.html

ИНТЕРНЕТ

 • Интернет четецFirefox. Това е най-популярният свободен уеб четец, в някои страни изпреварващ Internet Explorer по популярност. Това е съвсем заслужено, спазващ всички уеб стандарти, осигуряващ по-добра защита и невероятно гъвкав, благодарение на възможността за разширения към него, това наистина е уеб четец, който може да направи пребиваването в Мрежата по-приятно.

Домашна страница: http://www.mozilla.com/bg/

Версия за Windows: http://download.mozilla.org/?product=firefox-3.6&os=win&lang=bg

 • Торент клиент – Deluge e един от хубавите и богати на възможности торент клиенти. Интерфейсът му е много близък до този на известния за Windows торент клиент uTorrent. Особеност на Deluge e възможността да се инсталират приставки, които да му осигуряват допълнителни възможности.

Домашна страница: http://deluge-torrent.org/

Версия за Windows: http://download.deluge-torrent.org/windows/

 • Електронна поща – Thunderbird e пощенски клиент от създателите на Firefox. Той поддържа всички стандартни протоколи за поща, както и онлайн пощенски услуги (като напр. Gmail). Също като Firefox и Thunderbird предлага интерфейс, основаващ се на подпрозорци, а също и множество добавки, с които да разширите функционалността му.

Домашна страница: http://bg.www.mozillamessaging.com/bg/thunderbird/

Версия за Windows: http://www.mozillamessaging.com/en-US/thunderbird/all.html

 • FTP клиент – FileZilla e вероятно най-популярният FTP клиент. Той предлага поддръжка на протоколите FTP, SFTP и FTPS; трансфер на файлове, по-големи от 4 GB; интерфейс, използващ подпрозорци; отдалечено търсене; отметки и много други.

Домашна страница: http://filezilla-project.org/

Версия за Windows: http://filezilla-project.org/download.php?type=client

ОФИС

 • Офис пакет – OpenOffice.org e най-мощният и пълноценен свободен офис пакет. Той включва в себе си модули за текстови документи, таблици, презентации, бази данни, формули и чертежи. За формат се използва ODF, който още преди няколко години бе признат за международен стандарт и от тогава във все повече страни се налага като официално приет. В допълнение OpenOffice.org може да отваря и записва файлове, създадени с Microsoft Ofiice; включва възможност за директно запазване в PDF от всеки един документ; може да отваря не много сложни PDF файлове в режим за редактиране; поддържа различни добавки, които могат да разширят функционалността му.

Домашна страница: http://bg.openoffice.org/

Версия за Windows: http://bg.openoffice.org/download/about-downloads.html

 • Колекция от изображения (clipart) – Open Clip Art e огромна колекция от изображения (над 12000), която е напълно свободна за изтегляне и използване.

Домашна страница: http://openclipart.org/

Версия за Windows: http://openclipart.org/downloads/0.19/openclipart-0.19.zip

 • Управление на проекти – OpenProj e приложението, стоящо най-близо като външен вид възможности до Microsoft Project. В добавка може да работи и с файловете му, така че прехода към него би бил максимално улеснен.

Домашна страница: http://openproj.org/openproj

Версия за Windows: http://sourceforge.net/projects/openproj/files/OpenProj%20Binaries/1.4/openproj-1.4.msi/download

 • Създаване на диаграми – Dia. Това приложение в много случаи може успешно да замени Microsoft Visio, въпреки че по същество е с по-обща насоченост. Стандартно включва относително богата колекция от различни обекти, с чиято помощ могат да се създават различни диаграми.

Домашна страница: http://live.gnome.org/Dia

Версия за Windows: http://dia-installer.de/download.html

ПОМОЩНИ ПРОГРАМИ

 • Работа с архиви – 7-zip. Това е един от най-добрите архиватори изобщо. Той предлага поддръжка на популярни типове архиви като ZIP и RAR, като същевременно изполва и свой собствен формат  (7z), който предлага високи нива на компресиране.

Домашна страница: http://7-zip.hit.bg/

Версия за Windows: http://7-zip.hit.bg/download.html

Повечето от споменатите до тук програми можете да намерите събрани на едно място и на роден език в диска Учи свободен, създаден от Данаил Трайчев. Друг подобен проект е OpenDisk – включва повече програми, но на английски език.

Свадба