Най-накрая. Представям ви новият, и модифициран от мен Firmware за Diva FX-62!

Нововъведенията в него:

  • показване на gif изображения (включително анимирани)
  • българско меню (направено от мен)
  • възпроизвеждане на FLV видео файлове (с резолюция 320×240 – всички сваляни от vbox7, youtube и т.н. се възпроизвеждат директно, без да е нужно конвертиране)
  • възпроизвеждане на FLAC звукови файлове
  • възпроизвеждане на APE звукови файлове
  • четене на E-Книги на кирилица, без да е нужно превключване на езика на менюто
  • изцяло променен външен вид на менюто – в стил Ubuntu/Tango (пак мое дело)
  • възможност за зареждане на допълнителни игри (в rkp формат).

Можете да свалите firmware-а от тук: Diva FX-62.rfw (14 MB).
Firmware-ът е тестван, и работи безпроблемно на моя плейър.

Как да инсталирате новият firmware? Много просто. Свалете си този архив: Consumer Update Firmware.zip (986 KB), и го разархивирайте някъде. За съжаление, програмката е САМО за Windows. След това превключете бутона показан на долната снимка, в позицията в която е на снимката: dsc00513.JPG

След като сте превключили този бутон така (т.е. в изключено положение, така че да не можете да пуснете плейъра), задръжте натиснат горния on/off бутон (показан е на следващата снимка):dsc00514.JPG

Докато го държите натиснат, свържете плейъра с компютър чрез USB кабела. Продължавайте да държите бутона натиснат, докато Windows не засече ново устройство:

diva-fx-62-fw-upgrade-1.jpg

Изберете отметката която е показана на снимката, и натиснете „Next“. В следващият прозорец изберете „Install from a list or specific location“:

diva-fx-62-fw-upgrade-2.jpg

и натиснете „Next“. В следващият прозорец ще трябва да укажете къде се намира драйверът за това устройство. А той се намира в папката, където разархивирахте Consumer Update Firmware.zip, в подпапка „RockUSB Driver(2K,XP,2003)“ (ако сте с Windows XP), или „RockUSB Driver(98)“ (ако сте с Windows 98). Изберете както е показано на снимката, и от бутона Browse задайте папката в която е драйвера:

diva-fx-62-fw-upgrade-3.jpg

Натиснете „Next“, и след това „Finish“. Ако всичко е наред, би трябвало в Device Manager да се е появило ново устройство което се казва „rockusb Device“:

diva-fx-62-fw-upgrade-4.jpg

Сега отидете в папката където разархивирахте Consumer Update Firmware.zip и стартирайте Consumer.exe. От бутона „Open“ изберете rfw файлът който свалихте в началото, и след това натиснете „Update“. Ще ви изскочи запитване дали искате да инсталирате този firmware. Изберете „Yes“ и процесът на актуализация ще започне. Имайте предвид, че при инсталиране на нов firmware се губи всичко записано върху плейъра.
Докато трае процесът на актуализация, програмата може да изглежда увиснала, но това е напълно нормално. Препоръчвам ви да не пипате компютъра през това време. Ако всичко е както трябва, след 3-4 минути (поне при мен са толкова) процесът ще приключи. Изключете плейъра от USB кабела, превключете долното копче в позицията в която беше преди, и си пуснете плейъра по нормалния начин. Ако сте късметлии, ще излезе надпис „System init…“ и след това плейъра ще се пусне.

Един страничен ефект е че първоначално менюто е на Корейски/Китайски (или някакъв друг непонятен за мен език), и трябва малко на сляпо да влезете в настройките за да го превключите на български. Няма да ви се наложи да го правите съвсем на сляпо, тъй като съм записал видео на което се вижда как става:

Готово!

Няколко игрички за плейъра можете да свалите от http://www.mympxplayer.org/10-rockchip-rkp-games-df640.html. Разархивирайте файла, и копирайте .rkp файловете в папка „GAME“ върху плейъра. Към настоящият момент няма много игри в този формат, но според мен е въпрос на време да се появят още, а защо не и малки програмки за плейъра!

Определено може да се иска още от визуалната тема която съм направил, но с течение на времето ще я подобря, сега просто бързах да пусна готовия firmware, тъй като ви бях обещал това да стане до края на седмицата.

Това е всичко!

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!
ИНСТАЛИРАНЕТО НА НОВ FIRMWARE КРИЕ ИЗВЕСТЕН РИСК ОТ ПОВРЕДА НА ПЛЕЙЪРА ВИ. АКО НЕ СПАЗВАТЕ ПОСОЧЕНИТЕ ИНСТРУКЦИИ, ИЛИ ВАШИЯТ ПЛЕЙЪР НЕ Е ТОЧНО DIVA FX-62 Е ВЪЗМОЖНО ДА ГО ПОВРЕДИТЕ. ПРОЦЕДУРАТА ОПИСАНА ТУК АНУЛИРА ГАРАНЦИЯТА ВИ. САМИ ПРЕЦЕНЕТЕ ДАЛИ ИСКАТЕ ДА РИСКУВАТЕ. АВТОРЪТ НА СТАТИЯТА НЕ НОСИ АБСОЛЮТНО НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ ЗА ЕВЕНТУАЛНА ПОВРЕДА НА ПЛЕЙЪРА ВИ.

ПРЕДУПРЕДЕНИ СТЕ.