Преди време в статията Анонс на УСУ 5.0 ви представих някои от новостите в УСУ 5.0, които може да очаквате. От тогава досега мина достатъчно време, през което с lokster не спирахме да работим върху развитието на системата. Какво сме постигнали досега, може да видите и сами – днес за първи път в развитието на УСУ ви представяме предварителна тестова версия.

Тя е базирана на Убунту 10.04 (с последните обновления) и представлява минималното издание на УСУ. В него са включени ключовите за дистрибуцията настройки и програми, без допълнителната богата колекция от софтуер. Това не значи, че не е пълноценно… всъщност дори в минималното издание на УСУ има повече приложения отколкото в чисто Убунту, така че едва ли ще ви липсва функционалност.

За да не съм голословен, ето част от включения софтуер:

  • Графичен редактор  GIMP;
  • Видео плеър VLC (с приставка за Firefox);
  • Аудио плеъри Rhythmbox и Audacious;
  • Офис пакет  OpenOffice (без компонента за бази данни);
  • Интернет телефон Skype;
  • Торент клиент Deluge;
  • Настройка на системата Ubuntu Tweak и др.
  • Изпълнение на Windows приложения WINE

Инсталацията на това издание заема само около 2.8 GB, а самият ISO файл е под 1 GB.

Тази версия на УСУ ще бъде скелета на пълната версия, а също  и на оптимизираната за нетбуци, т.е. включеното в нея съдържание ще го има във всяка една от тях. Тя може и много лесно да бъде превърната в пълна или нетбук версия – всичко се свежда да инсталирането на съответния мета-пакет.

Представената тестова версия не е завършения вид на УСУ! Все още някои от нещата липсват и/или не са завършени – зареждащо меню на български език, презентация по време на инсталиране, шапка на диска под Windows и някои други дребни неща. Въпреки това, като цяло версията е в достатъчно завършена степен – двамата с lokster я използваме на 3-4 системи повече от 2 седмици и не сме попадали на критични грешки.

Тези от вас, които са любопитни да видят развитието на УСУ по-отблизо, могат да изтеглят теглят ISO файла още сега от http://download.learnfree.eu/learnfree/v._5.0-minimal/.

Длъжен съм да предупредя: Версията е тестова и използването и на важни и отговорни системи е изцяло на ваш риск!

Ще се радваме да споделите впечатленията си, да ни уведомите за всяка открита грешка и разбира се, да ни подскажете нови идеи за развитието на УСУ.