От днес вече са достъпни две обновени издания  от семейството на свободната операционна система УСУ. Става дума за УСУ 5.1 и УСУ Мини 5.1.

В тях се включват всички обновления по сигурността от излизането на УСУ 5.0 през юни и се базират на Убунту 10.04.1. Обновени са всички основни приложения, за които има по-нови версии през изминалия период  – OpenOffice.org, Oracle Java, Adobe Flash, VLC Media Player , Firefox и др. Добавени са и обновени и подобрени преводи на част от приложенията, сред които: Създаване на резервни копия (backintime), Compiz, Видео запис на действията (gtk-recordmydesktop), Упражнения по география (kgeography), Виртуален глобус (Marble), Мениджър на системния буфер, Опростено сканиране, Физичен симулатор (step), Мениджър на пакети и др.

И двата варианта на УСУ идват с една от последните версии на Линукс ядрото – 2.6.35, което от своя страна води до редица подобрения: по-добро управление на захранването на съвременните процесора и при свободния драйвер за видео картите на Radeon, USB 3.0 поддръжка, по-ефикасно управление на натоварването на мрежите, пълна поддръжка на RAID10 и редица други.

Отстранени са и някои бъгове, съществуващи в предходната версия. Сред по-важните от тях са:

  • Премахната е неработещата възможност за криптиране на домашната папка по време на инсталация. Сега това може да се направи от вече инсталирана система;
  • Потребителят вече може да задава собствена начална страница на Firefox.

Потребителите с текущо инсталирано УСУ 5.0 ще получат (или вече са получили) новостите автоматично при редовно обновяване на системата си. Изключение прави бъгът при Firefox, при който се налага ръчна намеса от страна на потребителя (решението е обсъждано във форумите на УСУ).

Новите версии на УСУ са достъпни от съответните страници за изтегляне:

http://learnfree.eu/mini/download – за УСУ Мини 5.1

и

http://learnfree.eu/desktop/download – за УСУ 5.1

Вярваме, че обновеното издание ще ви помогне още по-добре да се възползвате от предимствата на свободния софтуер. Както винаги, ще сме благодарни на всяка обратна връзка, която стигне до нас.