Малко повече от седмица след като УСУ 5.1 видя бял свят, е време да обявим още едно обновено издание – 5.2. То е съвсем леко обновено спрямо УСУ 5.1 (за промените в УСУ 5.1 спрямо УСУ 5.0 вижте статията http://skss.learnfree.eu/archives/2257), като предимно са изчистени забелязани и потенциални програмни грешки.

Промените са:

  • УСУ 5.2 и УСУ Мини 5.2 вече идват с предварително инсталирани виртуални добавки (версия 3.2.8) за програмата за виртуализация VirtualBox. Това ще рече, че когато пробвате УСУ във виртуална машина, някои допълнителни улесняващи функции ще се активират автоматично – споделена мишка и системен буфер между реалната и виртуалната машина, възможност за видимост на споделени ресурси между тях, превключване на разделителната способност на екрана във виртуалната система и др. Добавките са тествани с VirtualBox 3.2.8 за Windows и Линукс, както и с VirtualBox-OSE  3.2.0 за Линукс. При първите две добавките се активират автоматично още на ниво жив диск, а при OSE версията – след виртуална инсталация. Ако инсталирате УСУ 5.2 на реална машина и по някаква причина държите  да се освободите от виртуалните добавки, трябва от Мениджъра на пакети да премахнете пакетите virtualbox-ose-guest-utils и virtualbox-ose-guest-x11, както и да изпълните скрипта /opt/VBoxGuestAdditions-3.2.8/uninstall.sh в Терминал с права на потребител root. Тези действия обаче са напълно незадължителни и обикновените потребители могат спокойно да ги пропуснат.
  • От УСУ Линукс е премахнат софтуера likewise-open, даващ възможност за лесна интеграция в Windows Active Directory. Премахването му е породено от съществуваща програмна грешка в софтуера, която понякога води до забиване на цялата система при изключване (по наши непотвърдени наблюдения това се случва ако в момента на изключване системата не разполага с активна мрежова връзка).  Съществуващите потребители на УСУ 5/5.1 могат да премахнат този софтуер след като опреснят хранилищата на пакети, обновят всичко предложено и след това изберат за напълно премахване пакетите likewise-open-gui и likewise-open.
  • Премахната е зареждащата тема с името Ubuntu 10.04. Сега ако поради някаква причина системата не може да зареди пълната графична тема на УСУ, по време на зареждане ще се показва подробен текст. На стари (или виртуални) машини в тези случаи ще се спести и малко време за зареждане.
  • Вградената в УСУ програма за създаване на USB Flash памети с УСУ е с обновена версия, поддържаща 5.1 и 5.2 версиите на УСУ и УСУ Мини

Това накратко са промените и новостите в УСУ 5.2. Тези от вас, които вече използват УСУ 5/5.1 не е необходимо да изтеглят инсталират това обновено издание, тъй като промените в него не са от критична важност.

Новите издания както обикновено са на разположение на:

http://learnfree.eu/mini/download – за УСУ Мини 5.2

и

http://learnfree.eu/desktop/download – за УСУ 5.2