Имаме приятна изненада за потребителите, следящи отблизо развитието на УСУ Линукс – днес пускаме публична тестова версия. Тя е първата по-завършена стъпка към УСУ 6.0.

Сред новостите, които ще откриете в тази версия са:

  • Базирана на Убунту 10.10;
  • Благодарение на множеството допълнителни софтуерни хранилища предлага по-актуални версии от тези в Убунту на много от програмите и техните компоненти;
  • Има много висока степен на локализация на български език – вероятно няма да попаднете на друга операционна система, която да е по-достъпна в това отношение;
  • Включени са необходимите компоненти за автоматично засичане и използване на GSM модеми и Broadcom базирани безжични мрежови карти (има нужда от тестове);
  • Включва услугата Zeitgeist от Gnome 3.0. Тя записва действията ви (работа с документи, слушане на музика, гледане на филми, разглеждане на страници в Интернет, съобщения и др.), и в обобщен вид предлага записаното за използване между различните програми в системата ви. Една такава програма е Дневник на действията, предлагаща ви много по-лесно да видите какво сте вършили по-дни или часове. Често този метод е много по-интуитивен от това напр. да търсите някакъв файл или Интернет връзка, разчитайки само на паметта си:

  • Файловият мениджър (Nautilus elementary) идва с нови възможности, сред които впечатление правят вграденият терминал (задейства се с F7) и изглед като триизмерни икони (clutter view – задейства се с F4; изисква да имате хардуерно видео ускорение). Допълнително от това, когато пуснете файловия мениджър с администраторски права, ненатрапчива информационна лента  в горната част на  списъка с папки и файлове, ще ви напомня да внимавате:

  • Дебюта си прави нова за УСУ програма за организиране на задачи за изпълнение – Getting Things Gnome. Тя предлага лесен и интуитивен интерфейс, възможност за връзка с програми за напомнящи бележки, пощенския клиент evolution  и онлайн услуги и може да ви помогне по-добре да подредите забързаното си ежедневие:

  • На разположение е нов инструмент за генериране и промяна на програмата за начално зареждане на компютъра Grub. Програмата може да се пусне директно от живия диск, превръщайки го по този начин в лесно помощно средство за възстановяване на зареждането на Линукс (или други ОС), което винаги се загубва напр. при инсталиране на Windows:

След всичките тези новости следва обичайното напомняне: Това НЕ Е финална версия на УСУ 6.0! В този смисъл е възможно да се натъкнете на грешки, пропуски в настройките или други неочаквани неща. Поради това използването на тази версия е препоръчително да бъде само с тестова цел, а не на важни системи.

Има и неща, които все още не са налични в тази версия но ще бъдат във финалната. Най-важното от тях е използването на системната библиотека libjpeg-turbo, която e до 4 пъти по-бърза при компресирането/разкомпресирането на jpeg. Това потенциално ще доведе до забележимо по-малко натоварване на системата, особено при по-слаби системи, напр. нетбуци или по-стари компютри. Ако желаете да опитате тази новост още сега, е необходимо от Мениджъра на пакети да инсталирате пакета libjpeg-turbo. Друго невключено засега нещо са добавките на виртуалната машина VirtualBox. Все още не е обновено помощното ръководство за евентуални разлики спрямо това в УСУ 5.х. Също така има достатъчно голяма вероятност във финалната версия офис пакетът LibreOffice да замени сега използвания OpenOffice.

Ако УСУ Линукс ви харесва и желаете заедно да направим една още по-удобна и приятна за работа система, изпробвайте тази версия и споделете впечатленията си в нашия форум в темата УСУ 6.0 – тестова версия.

Можете да изтеглите тестовата версия на УСУ 6.0 от тази страница: http://download.learnfree.eu/learnfree/testing/
Също така, ако в момента сте с УСУ5 и сте инсталирали актуализациите към момента на писане на тази статия, може да инсталирате тестовата версия на УСУ6 върху флаш-памет чрез вградената програма live-usb-install (от менюто Програми -> Системни инструменти -> LiveUSB Инсталиране).
Повече информация относно работата с нея, както и връзка за изтегляне (включително и Windows версия) има тук – http://skss.learnfree.eu/archives/1617