След успеха на ЕееРС и бурно роящите се напоследък негови клонинги, нямаше начин Убунту да не обърне внимание на тази категория устройства . От няколко дни са налични първите пакети от Ubuntu Netbook Remix – Убунту с добавени специфични визуални и функционални настройки така, че да паснат на обикновено ограничената екранна площ, която представят този клас устройства. Да се доберете до тези благини не е трудно. От меню Система – Администриране пуснете Мениджър на пакети (Synaptic). В Synaptic от меню Настройки – Хранилища отворете Софтуер от трети страни и чрез бутона Add добавете следното хранилище:

deb http://ppa.launchpad.net/netbook-remix-team/ubuntu hardy main Затворете прозореца и презаредете хранилищата, след което намерете и инсталирайте следните пакети: go-home-applet, human-netbook-theme, maximus, ume-launcher и window-picker-applet.За да опитате какво могат тези добавки към Убунту ви препоръчвам от Система – Администриране да стартирате Потребители и групи и да си създадете нов потребител на системата, с който спокойно да можете да си играете, без да объркате текущите си визуални и функционални настройки. Ако сте изпълнили предходната стъпка, влезте с името на новосъздадения потребител и изпълнете следните действия:

  • От меню Система – Предпочитания пуснете Сесии и си добавете към началото на всяка сесия да се стартира приложението maximus:

netbook_1.png

  • От меню Система – Предпочитания си пуснете Външен вид и ако имате пуснати ефекти на Работната площ, спрете ги. От същия прозорец от раздела с темите си изберете тема Human-Netbook;
  • Цъкнете с десен бутон на мишката върху долния панел на Работната плащ и изберете Премахване на този панел;
  • В горния панел първо премахнете всички съществуващи елементи, след което върху вече празния панел цъкнете отново с десен бутон и изберете Добавяне към панела… От ляво на дясно добавете последователно следните елементи: Go Home, Window Picker, Област за уведомяване, Сила на звука, Часовник. Ако е необходимо, добавете и ваши аплети по желание, напр. за смяна на клавиатурната подредба.
  • Излезте от текущата сесия и влезте повторно. Би трябвало да виждате по-различната подредба, която преди малко настроихте. За да пуснете последния елемент от Ubuntu Netbook Remix, натиснете Alt+F2 и напишете ume-lancher, след което потвърдете с Enter. Вече би трябвало да имате подобен вид на Работната площ:

netmix_1.png

ume-launcher представлява алтернатива на основното меню, която се разполага на Работната площ и ви дава достъп до всички приложения и места в системата чрез табулиран интерфейс. Обърнете внимание, че след стартирането си ume-launcher ще скрие всички икони на Работната площ.

Стартирайте някое от приложенията за да видите в действие други две добавки от Ubuntu Netbook Remix, а именно Window Picker и maximus:

netmix_2.png

Window Picker предствлява малко особен превключвател на прозорци. Текущо отвореното приложение се показва с икона и текст в своебразен таб, а останалите стартирани приложения се показват само като икони:

netmix_3.png

maximus пък ще се погрижи да премахне рамките от всеки отворен прозорец и да го увеличи максимално според екрана. Погледнете отново прихванатия екран с файловия мениджър и ще забележите, че името на прозореца се показва единствено от Window Picker, а рамка липсва.

Ако пък искате да се върнете отново към Работната площ и да минимизирате всички отворени приложения, цъкнете върху малката икона с логото на Убунту, с която се показва аплетът Go Home в най-лявата част на панела.

Прекараният около час и и половина с Ubuntu Netbook Remix в компанията на Asus EeePC, ме остави със смесени чувства. От една страна намирам комбинацията от Window Picker + maximus за наистина полезна за малък екран. От друга стана, замяната на стандартнатото меню с ume-launcher поне към момента не е равностойна. Макар и симпатичен на вид, ume-launcher все още не е достатъчно гъвкав, а и има някои бъгове – напр. не показва създадени от вас нови категории в менюто. Общото ми впечатление обаче е положително, тъй като това са едва първите стъпки на Убунту в тази територия устройства, а вече си личат някои добри идеи.