В процеса на работа с Убунту неминуемо се налага да си инсталирате допълнително определен набор от програми, които са съобразени със специфичните ви нужди. След време ако по някаква причина ви се наложи нова инсталация на вашата машина или на приятел, може да се окаже трудно да си спомните точно кои програми сте инсталирали и ако са извън списъка на Synaptic – откъде са изтеглени. А ако не разполагате и с активна интернет връзка, случаят се усложнява допълнително. За да избегнете тези проблеми и да си помогнете в такива ситуации, може да се възползвате от програмата APTonCD. Тя прави пълно копие на всички налични инсталационни пакети на компютъра ви и ги записва на диск (CD/DVD). По този начин си осигурявате един вид резервно копие на пакетите и дори при преинсталация на Убунту, няма да се налага повторно да теглите всичко от Интернет. APTonCD я има в базата на Synaptic и след инсталация може да се стартира от Система-Администрация на системата-APTonCD.

При стартиране ви посреща прозорец с три подпрозореца, в първият от които има кратко указание какво може да извършвате с програмата. Другите два подпрозореца са съответно за създаване и за възстановяване на диск със софтуерни пакети. Сега ще разгледаме създаването.

При отваряне на подпрозореца Create Installation Disk ще забележите известно забавяне, през което програмата ще намери всички свалени пакети и ще ви ги изброи във вид на списък. По подразбиране APTonCD чете директорията /var/cache/apt/archives/, в която се свалят всички избрани за инсталиране пакети. Въпреки това програмата дава възможност да се добавят потребителски пакети поотделно или от друга директория. За целта трябва да се избере бутона Add в долната дясна част на прозореца. Пакетите, които ще се запишат на диск се избират с просто поставяне на отметка пред тях. Добре е от менюто Edit да се избере настройката Auto-select dependencies. С нейна помощ APTonCD ще се погрижи ако някаква програма има зависимост от допълнителни пакети, да ги маркира и тях. Следваща стъпка е избор на медията – CD или DVD.

Тук може да се определи какъв носител да се използва и място на запис на ISO изображението, което програмата създава. Допълнително може да се избере и създаването на мета-пакет. По-късно неговото инсталиране ще предизвика избиране за инсталация на съдържанието на диска. След натискане на бутона Използване, просто трябва да се изчака докато създаването на ISO файла приключи. Това може да отнеме известно време в зависимост от големината на избраните пакети.

След като тези операции приключат APTonCD предлага запис на ISO изображението на физически носител.

С това използването на програмата приключва. На по-късен етап може да се използва функцията Restore files from disk. Трябва да се отбележи обаче, че с нейна помощ не се инсталира нищо, а просто съдържанието на диска се копира в директорията с изтеглени пакети /var/cache/apt/archives/. Инсталирането се извършва чрез Synaptic след като диска се добави към списъка с хранилища. Впрочем последното може и да не е необходимо да се прави ръчно, тъй като обикновено при поставяне на диска в устройството Убунту го засича и предлага добавяне към списъка със софтуерни източници на Synaptic.

Ако по някаква причина сте прочистили кеша (например: трябва ви дисково пространство), то няма да можете да направите резервно копие.
Или с други думи – не можеш да направиш копие на нещо което не съществува :)