- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Проследяване на настолни, преносими и мобилни системи с Prey

Преди време в статията Проследяване на изчезнали компютри с Adeona [1] ви запознах с една програма, която може да ви бъде от полза в случай, че вашата система бъде открадната или загубена. Днес ще ви запозная с още една подобна програма, която е дори по-гъвкава и същевременно по-лесна за инсталиране и използване.

Става дума за свободната програма Prey (http://preyproject.com/ [2]). Тя има много възможности, сред които се открояват: поддръжка на Линукс, Mac и Windows, както и на Android; предоставяне на географско местоположение на изчезналия компютър; възможност за скрита снимка през уеб камерата на системата, чрез която да видите евентуалния извършител; прихващане на екрана, за да се види какво прави извършителят със системата ви; автоматично свързване към налична безжична мрежа за установяване на местоположението и изпращане на данните; заключване на системата с парола с цел предотвратяване на непозволено използване и др.

Prey разчита на комбинация от уеб услуга, съчетана с клиент, инсталиращ се на дадената система. За използването на уеб услугата е необходимо да си създадете безплатен профил, като посетите страницата http://control.preyproject.com/signup [3]. След попълване на данните, на посочена от вас е-поща ще получите връзка, чрез която да активирате профила си. Когато сте готови с това можете да пристъпите към изтегляне и инсталиране на клиента.

Страницата за изтегляне на клиента за различни платформи е http://preyproject.com/download [4]. В настоящата статия се акцентира върху Линукс версията на Prey, съвместима с УСУ/Убунту, но инсталирането и на други платформи не би трябвало да се различава съществено.

За инсталирането на Prey под УСУ/Убунту Линукс е необходимо да изтеглите DEB пакета от горепосочената страница, след което да го отворите за да започне инсталацията.

След като инсталацията завърши, трябва да пуснете началното конфигуриране на клиента. За целта натиснете Alt+F2 и изпълнете командата:

gksu /usr/share/prey/platform/linux/prey-config.py

Тя ще ви отвори прозорец с настройки и няколко последователни стъпки ще ви позволи да свържете клиента с онлайн профила:

[5]

С това настройките завършват и може да забравите за програмата.

Ако някога имате нещастието вашата настолна, преносима или мобилна система да бъде открадната и на нея имате инсталиран клиент на Prey, можете веднага да се възползвате от това. За целта възможно най-бързо влезте в онлайн профила си на http://control.preyproject.com/ [6]:

[7]

На началната страница в профила ви, се показват регистрираните устройства. За да промените статуса на дадено устройство и да го обявите за изчезнало, цъкнете на него. Ще се зареди нова страница с настройки:

[8]

За да обявите дадено устройство за изчезнало, трябва само да цъкнете на превключвателя срещу Missng в най-горната част на страницата, след което чрез бутона Save changes да запазите промените. По-надолу са различните настройки, които определят поведението на клиента – дали да се заключи компютъра, дали да се пусне звукова аларма в продължение на 30 секудни (може крадецът все още да е наблизо) и др. Не забравяйте след като направите необходимите настройки, да натиснете бутона Save changes, за да влязат те в сила. Ако след това се върнете на началната страница с регистрираните устройства, вече трябва да има (или скоро да се появи) доклад за състоянието на системата:

[9]

В заключение е добре да знаете, че Prey има и различни платени планове с цени вариращи от 5 до 399 долара месечно. Основната разлика между тях и безплатната услуга е увеличения брой регистрирани устройства, честота на опресняване състоянието на изчезналото устройство и брой съхранявани отчети. В безплатната версия можете да регистрирате максимум 3 различни устройства, като за всяко се съхраняват до 10 отчета за състоянието.