- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Firefox е уеб четец номер 1 в Европа

Според сайта StatCounter (http://statcounter.com/ [1]), специализирал се в осигуряването на подробни данни, свързани с посещенията на уеб страници, през декември 2010 Mozilla Firefox е най-предпочитания уеб-четец в Европа. Макар от години да догонва принудително осигурения чрез Windows Internet Explorer, сега за пръв път го надминава по популярност, макар в рамките на статистическата грешка с около 1%.

Предложената статистика е на база около 15 милиарда зареждания на уеб страници месечно. Данните от последните 12 месеца недвусмислено показват, че с течение на времето потребителите осъзнават, че им е нужен добър, удобен и безопасен уеб-четец, за пълноценно използване на Интернет.

Данните могат да бъдат разгледани на: http://gs.statcounter.com/#browser-eu-monthly-201001-201012 [2]. По-внимателно вглеждане показва, че лидерската позиция на Firefox се дължи в най-голяма част на конкурентния уеб-четец Google Chrome. Неговата популярност стремително е нараснала за последната година изяждайки от дяла на Internet Explorer, докато Firefox по-скоро е запазил вече немалката си популярност. Тази вечна конкуренция между уеб-четците е полезна, защото в край сметка принуждава разработчиците им да правят по-качествен продукт, който да ни радва нас, потребителите… или просто продуктът им да изчезне в забрава.