- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

LibreCAD – свободна 2D CAD програма

LibreCAD (http://www.librecad.org/ [1]) e програма за компютърно проектиране. С нейна помощ могат да се създават двуизмерни чертежи на механични части, сгради, интериор както и различни диаграми. Тя се базира на друга свободна програма – QCad Community Edition, която от своя страна е по-ограничена версия на платената Qcad.

Към момента LibreCAD се явява по-актуална и модернизирана версия на по-слабо поддържаната през последните години QCad Community Edition. Една от отличителните и особености, е че разчита на Qt4 библиотеките за показване на интерфейса си (QCad използва вече остарелите Qt3 библиотеки). Бързо сравнение между двете програми бързо показва, че от към интерфейс LibreCAD е по-добрия избор:

[2]

Освен чисто визуално LibreCAD има и други преимущества, напр. много повечето графични формати, в които даден файл може да бъде изнесен. Програмата поддържа DXF файлове, така че работата и с файлове, създадени с други CAD програми (напр. Autocad) в общия случай е безпроблемна.

Инсталирането на LibreCAD в УСУ/Убунту е лесно. Първо пуснете Мениджъра на пакети Synaptic и добавете следното хранилище:

ppa:showard314/ppa

След добавянето презаредете списъците с хранилища и инсталирайте пакетите librecad и librecad-data. Когато инсталирането завърши, можете да намерите LibreCAD в менюто Програми – Графика.

Освен за Линукс, програмата има версии и за Windows, и Mac OS, които могат да бъдат изтеглени от http://sourceforge.net/projects/librecad/files/ [3].

Имайте предвид, че програмата е още в бета стадий на разработка, така че е възможно да се натъкнете на липсваща функционалност и/или програмни грешки.

Възможно е да използвате предварително подготвена библиотека от 4500 различни символи в DXF формат. Библиотеката оригинално е предназначена за QCad но без проблеми може да се използва и с LibreCAD. За целта посетете страницата http://www.qcad.org/qcad_downloads.html [4] и в раздела Part Library изтеглете предложения архив (към момента на написване на тази статия – partlibrary-2.1.2.8-1.tar.gz). След това разархивирайте съдържанието му в домашната си папка в  подпапка .caduntu/library (точката пред името подсказва че папката е скрита и за да я видите трябва във файловия мениджър да натиснете Ctrl+H, за да се покажат скритите файлове и папки).