Колкото и интересен софтуер да има, в крайна сметка отново се налага да заредим поредната таблица или текст… :) Така е, без досадно необходимите офис дейности не може. Убунту също не е пренебрегнал тази категория софтуер и след малко ще видим на какво е заложил. Преди да продължа искам да подчертая, че в случая под офис работа разбирам наистина най-често срещаните в ежедневието задачи и дейности – текстообработка, електронни таблици, организиране на задачи, е-поща, създаване и отваряне на архиви, напомнящи бележки и т.н.

1. Текстообработка, електронни таблици, презентации – В тази категория Убунту е заложил на един от доказалите се през последните години лидери, а именно Open Office. Предполагам, че повечето от вас чували или дори вече работят с този чудесен продукт. За тези, за които е непознат, мога с няколко думи да обясня, че в общи линии това се явява напълно безплатен аналог на Microsoft Office. Той се състой от няколко компонента, отговарящи за различни дейности:

– Writer – аналог на Word във всяко отношение, а в някои отношения и превъзхождащ го. Предлага съвместимост с файловете на Word и с още много други формати. Като основно негово предимство може да се посочи това, че създаваните с него файлове са платформено независими и с отворен код, което гарантира, че не е необходимо да имаш точно Open Office за да ги четеш. Нещо, което е коренно различно от подхода на Microsoft. Този файлов формат беше оценен и в ЕС и избран за един от стандартите за е-документи. За свикналите с Word потребители няма да представлява особена трудност да се приспособят към интерфейса на Writer.

– Calc – аналог на Excel. Отново в по-голямата си част функциите на двете програми са идентични, само с разлика в разположението им в менютата. И тук се предлага съвместимост с файловете на Excel, която е на доста високо ниво. На практика в ежедневието трудно може да се натъкнете на проблем при отваряне, освен в случаите, в които става дума за наистина големи и сложни таблици изпълнени със скриптове и др. подобни. Това обаче са по-скоро редки случаи. И тук като файлов формат по подразбиране се приема отворен стандарт, като при Writer. Чисто визуално не може да се каже че Calc крие изненади.

– Impress – аналог на PowerPoint. И тук имаме много сходен интерфейс, много сходни функции и познат начин на работа за имащите опит с PowerPoint. По отношение на ефектите може би PowerPoint предлага по-голямо разнообразие. Тук обаче са повече вградените възможности за редактиране на обектите. Налице е съвместимост с файловете на PowerPoint и отново отворен формат е избран за основен.

В допълнение за OpenOffice да добавя и това, че в него се включват още и програмите Database – аналог на Access, а също така и Draw – софтуер за векторна графика нямащ аналог от страна на Microsoft Office. Всичките програми в OpenOffice могат да експортират и в PDF формат, което е доста удобна функция в случай, че желаете файла да е само за четене или пък искате да сте сигурни в еднаквото му форматиране независимо къде се отваря. В рамките на този материал нямам възможност да се спра на подробно запознаване с всяка част от OpenOffice. Не считам и за необходимо. В крайна сметка важно е това, че използването му оставя усещане за пълноценен офис пакет и няма неприятно липсващи функции за свикналите с Microsoft Office. Нещо повече – с драстичната промяна на интерфейса на Office 2007 спрямо предходните издания, твърде вероятно е за навикнал потребител преходът от сегашна версия на Ms Office към OpenOffice да е по-лесен, отколкото към Office 2007…

2. Електронна поща, бележки, календари и задачи – Тези четири съвсем тривиални, но също така и неразделни от всеки съвременен офис типа програми в Убунту са обедини в лицето на Evolution. Програмата предлага единен интерфейс, в който под формата на отделни секции са застъпени гореизброените неща. Тъй като в предходен материал съм разгледал функционалността на Evolution като е-поща, сега няма да се спирам на нея подробно. Тя предлага добра комбинация от възможности и сигурност. Достъпът до напомнящите бележки, задачите и календара става чрез превключването на съответната категория в интерфейса на Evolution. Бележките и задачите могат да бъдат групирани в някоя от над 20-те предложени категории или пък да им бъдат зададени нови. Превключването към Календар дава обобщен изглед на текущ месец, текуща част от деня и списък с всички бележки и задачи.

3. PDF четец – На всеки му се е случвало да получи супер важен PDF файл… и да се окаже, че Windows няма програма за целта. При Убунту няма такава ситуация. Там за този тип файлове е предназначена програмата Evince. Тя предлага основните функции за четене на PDF файлове. Ако обаче е необходимо да отваряте такива файлове с интерактивно или друго по-специално съдържание то тогава ще се нуждаете от Adobe Reader. Тя не е предварително инсталирана но има версия за линукс в т.ч. за Убунту и може безпроблемно да се добави. В преобладаващата част от случайте Evince ще ви е повече от достатъчна. За отбелязване е, че тази програма се стреми да е универсален четец и освен поддръжка на PDF, предлага четене и на DejaVu, CBR, DVI и презентации от OpenOffice.

4. Помощни инструменти – Като дребни но тежащи на мястото си помагала, ще спомена архиватора File Roler и калкулатора GcalcTool. Поради обикновеното им предназначение няма какво толкова да се каже за тях. File Roller може да отваря и записва популярни типове архиви като ZIP, RAR, 7Z. GCalcTool предлага освен стандартен още и научен,финасов и разширен изглед със съответните функции.

Това беше основният набор предварително инсталирани офис приложения в Убунту. Трудно може да се каже, че нещо необходимо липсва. Ако все пак се появи нужда от други приложения със сходно или друго предназначение, на разположение е списък наличен чрез програмата за управление на софтуер в Убунту – Synaptic.