Напоследък повечето от мобилните оператори имат оферти, включващи предоставянето на 3G модем. С негова помощ лаптопа ви се сдобива с мобилен интернет почти навсякъде, стига да е в обхвата на съответния мобилен оператор.

Въпреки, че предлаганите 3G модеми традиционно не идват с никакви официални Линукс драйвери или поддръжка, използването им не е мисия невъзможна, както сами ще се убедите, прочитайки тази статия.

Забележка: За най-актуална информация за поддържаните устройства вижте таблицата в края на статията.

За целите ѝ са изпробвани 3 различни 3G модема – Vodafone Mobile Broadband K3765, Huawei E122 и Huawei E220. И трите модема са изпробвани успешно с поледната официална версия на българската Линукс дистрибуция  УСУ Мини – 6.1. Доколкото останалите два варианта на УСУ – Десктоп и Нетбук се базират на УСУ Мини, резултатите с тях ще са аналогични.

3G модемите са изпробвани по два начина:

1. Осъществяне на връзка чрез Мениджъра на мрежи.

Мениджърът на мрежи е вградена част от УСУ Линукс и е първия логичен начин да се използва 3G модем. Стъпките за това са:

 • Свържете 3G модема към компютъра и изчакайте поне 30 секунди (препоръчително – минута).
 • Цъкнете на иконата за Мениджъра на мрежи и проверете дали в менюто има пункт Нова мобилна връзка (GSM)

 • Изберете я и в показалият се прозорец следвайте стъпките по избиране на мобилен оператор

 • След затварянето на помощника, вече би трябвало да имате активна връзка. За всеки случай цъкнете на иконата на Мениджъра на мрежи и проверете дали връзката е активна. Ако не е – цъкнете на името ѝ.

Забележка: Понякога връзката не работи след първоначалното настройване. В такъв случай опитайте да изключите и включите повторно 3G модема, след което изберете връзката от иконата на Мениджъра на мрежи.

Ако не успеете да се свържете чрез посочените по-горе стъпки има и алтернативен начин.

2. Използване на скрипта sakis3g.

Това специално написан скрипт, предназначен да улесни използването на 3G модеми. Той не е част от УСУ, но може да бъде изтеглен от Интернет, след което да се използва.

 • Изтеглете архив с последната версия на скрипта от http://www.sakis3g.org/versions/latest/i386/sakis3g.gz и го запазете в избрана от вас папка, например на Работния плот.
 • Цъкнете с десен бутон върху изтегления архив и от показалото се меню изберете Разархивиране тук.
 • Влезте в папката, в която сте разархивирали съдържанието на архива. Там трябва да има файл с името sakis3g. Цъкнете с десен бутон върху него и от показалото се меню изберете Свойства. В отворилият се прозорец идете в подстраницата Права и сложете отметка срещу опцията Да може да се стартира като програма. Затворете прозореца.

 • Цъкнете два пъти върху sakis3G, за да стартирате скрипта. От показалият се прозорец изберете бутона Изпълняване.

 • Вече би трябвало да виждате основния графичен интерфейс на скрипта. Изберете Connect with 3G.

 • Следващите стъпки са да избете точка за достъп (APN; обикновено се засича автоматично) и да въведете име/парола за осъществяване на връзката (различни, в зависимост от оператора; напр. при МТел са mtel/mtel).

 • След изпълнение на горните стъпки, скриптът ще опита да осъществи връзка и при успешна такава, ще се покаже прозорец, потвърждаващ това.

Забележка: След осъществяване на връзката, скриптът предлага и допълнителна функционалност, като например създаване на стартер за тази връзка на работния плот, показване на информация за изразходвания трафик и др.

Горните два начина за използване на 3G модеми под УСУ са валидни  и за Убунту. При първия обаче, ще се наложи да се уверите, че имате инсталирани пакетите usb-modeswitch и usb-modeswitch-data. Те отговарят за превключването на режима на разпознаване на много от 3G модемите, които поначало се разпознават като виртуални CD-ROM устройства (съдържащи в случая ненужни драйвери за Windows). Допълнително от това е добра идея да разполагате с максимално актуална версия на Мениджъра на мрежи. Нея можете да си я осигурите чрез добавяне на следното хранилище от Мениджъра на пакети:

ppa:network-manager/trunk

След добавянето му е необходимо да презаредите информацията за хранилищата и да инсталирате предложените обновления.

Благодарности на нашите читатели и потребители maskarad и 4i4obengy, съответно за предоставянето на 2 3G модема и информацията за скрипта sakis3G. При успешно изпробване на други 3G модеми, тази статия ще бъде допълнена с информация и за тях.

Устройство Метод 1 Метод 2
Alcatel X220L Да
Vodafone Mobile Broadband K3765 Да Да
Huawei E122 Да Да
Huawei E220 Да Да
Vodafone Mobile Connect K3565-Z Да Да
Huawei E173 Да Да (Виваком)
Тeltonika USB/H7.2 Да Да
ZTE MF632 Да