Тази статия е своеобразно продължение на статията от 2007-а година Windows достъп до дялове на Линукс с EXT2IFS. В нея ви бяхме показали програмата EXT2IFS, която позволяваше ext2 и ext3 дялове да бъдат видими под Windows от Windows Explorer.
Много време мина от тогава, и за съжаление въпросният софтуер вече не работи (или поне – не винаги) с наследника на ext2 и ext3 – ext4.
Добрата новина е че има разработени и други програми за Windows, с които може да си спестите едно рестартиране на компютъра, ако ви се налага да работите под Windows.
Ще ви покажа две такива програмки. И двете не предлагат интеграция с Windows Explorer, но поне ви позволяват да прочетете файловете от Линукс дяловете, тъй като самите програми са оформени като файлов мениджър.
Първата се казва Ext2Read, и можете да я изтеглите от http://sourceforge.net/projects/ext2read/. Поддържа ext2,ext3 и ext4. След изтеглянето, разархивирате ZIP-файла, и стартирате ext2explore.exe.
Програмата изглежда така:

Втората програма се казва Linux Reader, и е създадена от DiskInternals. Въпреки това е безплатна (но не свободна). От двете програми, определено тя е по-добрата – поддържа повече файлови системи (ext2,ext3, ext4, ReiserFS, HFS, HFS+), и е с по-удобен интерфейс.
Може да я изтеглите от http://www.diskinternals.com/linux-reader/. След изтяглянето, стартирате Linux_Reader.exe и следвате стъпките на инсталатора. Накрая програмата се появява в стартовото меню.
Изглежда така:

Лично моят съвет е – ако ви се налага достъп до файлове от Линукс дялове – зарежете Windows. Просто използвайте Линукс. Той няма проблеми с четенето на нито една файлова система.