Една от странностите, на които ще се натъкне всеки работил достътъчно дълго с Убунту, е системният буфер (clipboard). Така например, ако копирате текст от браузъра, затворите го, след което отворите текстов документ и се опитате да го вмъкнете (paste), с учудване ще установите, че копираното съдържание го няма. Причините за това, защо по подразбиране не е активиран нормален системен буфер не са ми ясни. По важното е обаче, че това се поправя бързо с инсталирането само на една програма – Glipper. Програмата я има в списъка на Synaptic (Система-Администрация на системата-Мениджър на пакети) и след като се инсталира може да се стартира от Програми-Помощни програми. Веднъж стартирана тя се поява в системната област за известяване (systray):

Настройките на Glipper се извикват с дясно цъкане върху иконата.

За да не се налага при всяко стартиране на компютъра да я пускате ръчно, може да зададете автоматично стартиране от Система-Настройки-Сесии:

Тук са изборени всички програми, които се зареждат автоматично при влизане от ваше име в системата. Предоставена е възможност за включване/изключване/добавяне/премахване и редактиране на списъка. За да добавите Glipper просто натиснете бутона Добавяне:

Името може да го напишете както пожелаете, важно е обаче в полето Команда да напишете glipper с малка буква. Това е важно, защото в Убунту (и Линукс изобщо) в имената на файлове и директории се взема предвид дали са с малки или главни букви. Полето Коментар не е задължително да се попълва.

С това настройката на Glipper приключи и вече може спокойно да се върнете към досадното копиране/поставяне на текст… 😉