От днес за тези от вас, следящи по-отблизо развитието на УСУ Линукс, е достъпна тестова версия  УСУ Мини 7.0. Тя почти на 100% отразява това, което скоро ще бъде издадено като официална версия, въпреки че на този етап е възможно тук или там да се натъкнете на малки пропуски или грешки.

Ето и част от новостите и промените в УСУ 7:

 • Изданието се базира Убунту 11.04 и идва с работната среда Гном 2.32 и Линукс ядро 2.6.38;
 • Работната среда на УСУ се запазва както в предните издания, т.е. разчита на класическия интерфейс на Гном. Малка промяна в него е настъпила в управлението на отворените приложения – вместо стандартния списък с прозорци, сега се използва аплетът DockbarX:

 • Ефектите за работната среда в лицето на Compiz са предходна версия спрямо тази в Убунту 11.04. Това означава, че в този си вид УСУ към момента е несъвместимо с интерфейса Unity, налаган от Убунту. Основната причина за избирането на по-стара версия, е нестабилността на версията на Compiz, използвана в Убунту, както и няколко дразнещи програмни грешки в нея, които към момента все още не са отстранени. Ако това се промени, възможно е на по-късен етап съвместимостта с Unity да бъде върната.
 • Потребителското ръководство в УСУ е претърпяло промени и сега е като единичен файл в PDF формат, подходящ и за отпечатване на хартиен носител:

Тази промяна е намалила големината на ръководството приблизителна с 50% спрямо УСУ 6. Малко по-късно, заедно с официалната версия на УСУ 7, ще ви представим и обновена версия на онлайн ръководството. Там ще можете да намерите пълноцветно и винаги актуално копие, а технически вече ще е възможно и хора от общността с по-големи знания да допълват съществуващи или да пишат нови теми в ръководството.

 • В ролята на стандартен офис пакет е избран LibreOffice, заменящ досега използвания OpenOffice.org. През последната половин година LibreOffice привлече повечето от основните разработчици на OpenOffice.org, както и много нови, което пък се отрази много благоприятно на развитието на този свободен офис пакет.

 • Програмата Deja-Dup e новото стандартно средство за създаване на резервни копия на важни файлове и папки. Заменяща досега използваната BackInTime, програмата предлага още по-опростен и лесен за използване интерфейс, от който ще могат да се възползват и по-неопитни потребители:

 • Нов мултимедиен плеър в лицето на Clementine заменя досега използваните Rhythmbox и Audacious. Осигуряващ богати възможности (динамични списъци с песни, интеграция с онлайн услуги, конвертиране между различни формати, визуализации) и същевременно с достъпен интерфейс, Clementine е програма, която без проблем ще задоволи изискванията на повечето потребители:

 • Торент клиентът Flush заменя Deluge. Въпреки че външно Flush е подобен на Deluge, той по-малко натоварва системата и заема няколко пъти по-малко място:

 • За ускорено отваряне на приложения, документи, уеб страници и др., вече се използва приложението Synapse, което заменя досега използваното Kupfer. Освен че има оригинален и модерен вид, със Synapse се работи наистина интуитивно, без да е необходимо специално разучава интерфейсът му:

 • В УСУ 6 направи дебютът си услугата Zeitgeist, която интелигентно се нагажда към действията на потребителя, така че да му даде  бърз достъп до последно отваряните документи, проведените разговори с приятели, любими уеб страници и др. подобни. Сега в УСУ 7 се появява Activity Log Manager – средство, чрез което ще можете по-пълно да контролирате какво да следи Zeitgeist и какво не и дали изобщо да е активна, като по този начин ще можете да настроите услугата по ваш вкус:

 • Нова виртуална клавиатура – Florence, явяваща се алтернатива на стандартната OnBoard. Външният й вид и възможности за различни видове въвеждане на текст, я правят подходящо средство за използване на компютри с чувствителни на допир дисплеи:

 • Вече ще е много по-лесно да възстановите стандартната работна среда и настройки, ако нещо се обърка. Единственото, което ще трябва да сторите, е да пуснете приложението „Стандартни настройки“ и да му позволите да върне първоначалните настройки:

 • Разбира се гореизброените неща са само част от новостите. Сред останалите неща са нови графични инструменти за настройка на уеб камери и мултитъч устройства, индикатор за бързо включване/изключване на ефектите, различни системни оптимизации и др.

Тестовото издание на УСУ 7.0 е достъпно за изтегляне на адрес: http://download.learnfree.eu/learnfree/v._7.0-mini/.

Можете да го опитате по различни начини:

 • Запишете го на DVD носител, от който можете да стартирате компютъра си след това.
 • Изтеглете ISO образа и си направете жив USB Flash носител с помощта на актуалната версия на програмата LiveUSB Install – http://live.learnfree.eu/
 • Инсталирайте си го директно под Windows с помощта на WUBI. Има два начина за това.
  • Ако имате софтуер за виртуални дискове от сорта на Daemon Tools, може да монтирате ISO образа на УСУ в него, и да стартирате wubi.exe от виртуалния диск.
  • Ако нямате софтуер за виртуални дискове, просто свалете ISO образа и wubi-usu7.0.exe в една папка (в която няма други ISO файлове), и стартирайте wubi-usu7.0.exe.
   Преди да го стартирате обаче, се уверете че нямате поставен диск или флашка с друга версия на УСУ, тъй като това може да обърка инсталатора.
   След това просто следвайте стъпките на инсталатора.

Препоръчително е винаги да правите MD5 проветка на изтегления ISO образ. Как става това, може да прочетете тук – http://forum.learnfree.eu/viewtopic.php?f=3&t=980&p=7595#p7595
MD5 сумата на  usu-7.0-mini-testing1-i386.iso е 4f9962592909a8cd2e9dbe44fe493eff

Скоро очаквайте 64-битова тестова версия на УСУ 7 Мини!