Свободният софтуер продължава да се радва на повишен интерес и приемане от страна на правителствата на различни държави. Пресен пример за това е Русия, където считано от 1 юни 2011, гражданите при контактите си с държавната администрация могат да използват файлове, записани в свободния файлов формат за документи OpenDocument – ODF.

Към него спадат текстови документи (*.odt), електронни таблици (*.ods), презентации (*.odp), бази данни (*.odb), графики (*.odg) и формули (*.odf). Сред свободните офис пакети, поддържащи тези формати, най-известните са LibreOffice (http://www.libreoffice.org/) и OpenOffice.org (http://bg.openoffice.org/).

Горното решение без съмнение ще е в интерес на гражданите, тъй като сега имат държавната „благословия“ да използват свободен софтуер при изготвянето на документите си и да ги запазват в гарантирано достъпен формат, без значение от операционна система или точно определен офис пакет. Като приятен страничен ефект, стандартизирането на ODF в Русия вероятно ще засили и интереса към Линукс (който и без това си е силен в тази страна), тъй като почти всяка съвременна Линукс дистрибуция идва с предварително инсталиран офис пакет, способен да чете и записва в тези свободни формати.

Остава да се надяваме, че е нашите властимащи един ден ще проявят прозорливост като руските си колеги и ще предприемат подобна стъпка…

Повече информация по темата (на руски език) – http://www.cnews.ru/news/line/index.shtml?2011/06/02/442460