Басирам се, че поне половината от четящите този материал имат клавиатура, на която освен стандартните клавиши има и поне 3-4 допълнителни – за увеличаване/намаляване на звука, за бърз достъп до файловия мениджър и т.н. Обикновено (но не винаги) тези клавиши си работят без никаква настройка или драйвери от ваша страна. Въпреки това има вероятност някои по-нестандартни бутони да не работят точно както очаквате. Или пък, да кажем, че желаете да смените функцията им. Ако използвате Windows трябва да разчитате, че производителят на клавиатурата ви е предвидил някаква програмка за подобни цели. Ако използвате Убунту… хич не ви пука за производителя, защото си имате Keytouch. С помощта на тази програма ще може да установите пълен контрол върху функциите на специалните клавиши на клавиатурата ви. Може да я инсталирате от Мениджъра на пакети Synaptic. Програмата се състои от два компонента – модул за настройка и редактор на клавиатури. Затова след инсталирането си, ще я намерите в менюто Система – Предпочитания – Keytouch и Система – Предпочитания – Keytouch Editor. При стартирането на модула за настройка Keytouch ще ви посрещне прозорец, съдържащ всички известни на създателите на програмата мултимедийни клавиатури:

keytouch_1.png

Прегледайте го и ако намерите вашия модел клавиатура – изберете го. Понякога е достътъчно да има сходен на него модел за да може да го използвате него. След като изберете модела, ще се отвори нов прозорец, в който ще са изброени всички мултимедийни клавиши, характерни за него, с активната си в момента функция:

keytouch_21.png

Ако текущо избраната функция на даден бутон не ви устройва, можете да изберете полето Program и да посочите програма, която да се стартира. Като алтернатива е да изберете полето Special action, където има достатъчно богата колекция от различни приложения, всяко с по няколко различни команди:

keytouch_3.png

От интерфейса на Keytouch, който е съставен от няколко подпрозореца, можете да обърнете внимание и на настройките на програмата, събрани в Preferences:

keytouch_4.png

От там може да видите по-детайлна информация за всички действия за различни програми; да проверите за нови добавки към тях и да определите Интернет, Е-поща и Чат програмите, с които Keytouch да работи при нужда.

Ако вашият модел клавиатура не е сред изброените в Keytouch, то тогава трябва да използвате Keytouch editor за да си създадете собствен профил. При стартирането на Keytouch editor ще се стартира прозорец, в който ще трябва да изберете кое от устройствата е вашата клавиатура:

keytouch_5.png

Особеност тук е, че ако притежавате USB клавиатура тя ще се показва като две устройства – едно нормално и второ, отнасящо се за допълнителните клавиши, което всъщност трябва да посочите. След като посочите устройството и потвърдите избора си, ще се отвори нов прозорец, който ще ви прикани да натиснете кой да е от допълнителните клавиши за да продължите:

keytouch_6.png

След натискането на някой от тези клавиши, ще се отвори същинският редактор:

keytouch_7.png

В него може да попълните производител и модел на клавиатурата. Засичането на допълнителните клавиши става чрез натискане на бутона Нов. Веднага след това сте приканени да натиснете желаният допълнителен бутон:

keytouch_8.png

Натискането на бутона ще доведе до засичането му и малък прозорец ще се покаже за да ви даде възможност да промените името ако има нужда:

keytouch_9.png

След като потвърдите, новият бутон ще се добави в полето с допълнителни бутони, къде вече ще имате и пълен контрол какво действие да му присвоите:

keytouch_10.png

Повторете горното действие за всички допълнителни клавиши, които желаете, след което използвайте менюто File за да запазите профила си. При запазването ще получите възможност да изпратите новия профил директно на страницата на Keytouch. По този начин ще допринесете за обогатяването на базата данни от клавиатури:

keytouch_11.png

Направете избора си и затворете редактора. Сега за да изпробвате схемата, пуснете си Keytouch и от подпрозореца Keyboard цъкнете на бутона Change за да смените клавиатурата. В този момент Keutouch ще се рестартира и след рестарта използвайте функцията Import за да заредите файла, в който сте записали схемата си с Keytouch editor.

Приятна работа!