Днес, по време на QuakeCon 2011 изпълнителният директор на ID Software (компанията, създала игрите Doom и Quake) Джон Кармак обяви, че по-късно тази година смятат да освободят сорс-кода на Doom 3 енджина.
Очаква се това да стане някъде по времето, по което ще излезе новата игра Rage на ID Software  – през октомври. Лицензът който ще се използва е GNU GPL.
Doom 3 енджина (известен още като Id tech 4) задвижва редица култови игри – като за начало самия Doom 3, Quake 4, Prey, Enemy Territory: Quake Wars, Wolfenstein, Brink…
Новината не е изненадваща, тъй като отдавна се говореше че е възможно това да се случи, но въпреки това е една много добра новина за Линукс геймърите.
Това което е хубаво в случая, е че енджинът по начало е приятелски настроен към Линукс – използва OpenGL, и повечето игри които го използват имат версии за Линукс (в това число и самата игра Doom 3).
Най-вероятно благодарение на него ще се народят още много игри от класата на Nexuiz, Warsow, Alien Arena и т.н. (които са базирани на доста по-стар енджин, пак освободен от ID Software преди години).

Няма да ви отегчавам с това какво може и какво не може този енджин, само ще кажа че може много! Дори днес, 6 години след излизането си, Doom 3 продължава да изглежда на ниво и да е много по-добра игра от редица съвременни заглавия.
Междувременно ID Software заслужават нашите адмирации – за пореден път освобождават сорс-кода на свой енджин – първо Quake Engine през 1999, след това Id tech 2 (Quake 2) и Id tech 3 (Quake 3), а сега – Id tech 4.
Върху всички тези енджини (и техни модификации) има изградени редица свободни игри за Линукс и Windows.
Прииска ми се да ида и да си купя нещо на ID Software – заслужават го, тъй като са спомогнали много за развитието на игрите за Линукс.