Google и Motorola обявиха, че Google става собственик на Motorola Mobility Holdings Inc. (или просто „Motorola“).
Сделката е на стойност 12.5 милиарда долара, и идва тъкмо навреме, предвид факта че Apple и Microsoft (и техните „сателити“) се опитваха да изнудват Google и неговите партньори чрез софтуерни патенти, заплашващи Android.
Всъщност, дори в момента Microsoft събира 15 долара „такса Android“ за всеки телефон, произведен от някои компании(като HTC, например).
Това изнудване, несъмнено бе измислено с цел да се оскъпи производството на устройства с Android, и така производителите да изберат Windows Phone 7.
Имайки предвид че в по последни данни Windows Phone 7 е по ниско разпространен дори от Samsung Bada, е очевидно че тази тактика не можа да сработи.
Лакомията на Microsoft и Apple обаче е голяма – те не могат да съществуват в среда на „здравословна конкуренция“, и продължиха опитите за изнудване – по най различни начини.
И резултата е налице.
Интересно как ще реагират сега, след като Motorola на практика ИЗОБРЕТИ мобилния телефон, и несъмнено държи ключови патенти.
Може би е време Google да блокира продажбите на всички устройства, които „приличат“ на мобилен телефон (както направиха Apple със Samsung Galaxy Tab на територията на Европейския Съюз)? (това в кръга на шегата, въпреки че действията на Apple са си съвсем реални)
Както е казал народа: каквото повикало – такова се обадило.
За нормалният потребител тази сделка вероятно ще е с положителен резултат, защото това ще даде поредния тласък на несъмнено най-популярната мобилна операционна система – Android.
Също така ще внесе така нужния баланс на мобилния пазар, който в момента е раздиран от патентни войни.