Сигурен съм че повечето от вас са виждали, а някои от вас и в момента имат прибрана на някой таван/под някое легло, „телевизионна игра“ Nintendo. От „едно време“… Нещо подобно на това:

famicom_biography3.jpg

На тази снимка, всъщност е снимана версията при която джойпадовете са свързани директно с конзолата, докато тази която се продаваше и се продава все още в България е с отделни джойпадове. Именно за тази с отделните джойпадове става дума. Просто отдавна „счупих“ моето Nintendo, и от него останаха само джойпадовете, за това не мога да дам съвсем актуална снимка.

Но да не се отклоняваме от темата. Както казах, от моето Nintendo останаха само джойпадовете, които както и да погледнете на нещата, са класика (която, в моя случай стоеше неизползваема). Ето това е моят джойпад:

dsc00671.JPG

В настоящата статия ще ви покажа как да направите класиката използваема, или по-точно – как да свържете един такъв джойпад с вашият компютър, така че да можете да го използвате в съвременни игри.

Какво ви е нужно за да го направите?
Първото и най-важно изискване, е компютърът ви да има паралелен (LPT) порт (така наречения „принтерски порт“), защото именно с него ще свържем джойпада.
Второто изискване е да сте с Windows (в следващите дни ще ви покажа как евентуално става и под Линукс).
Трябват ви още:

  • мъжки DB-9 конектор
  • мъжки DB-25 конектор
  • малко тънки кабелчета (може и дебели… все тая)
  • поялник & малко припой (калай/тинол)
  • елементарни умения за работа с поялник и с компютър

За да свържете джойпада с паралелния порт, ще трябва да направите преходник с DB-9 и DB-25 конекторите. Между тях има само 5 кабелчета. На следващата снимка съм показал кое краче с кое трябва да се свърже.

psxpad_nes_joystick.bmp

Конекторите са снимани откъм предната страна (тази която се „боде“ в съответния женски вид конектор).
Хващайте поялника и започвайте. След 5 минути ви чакам 🙂

Така… Ето как се получи моят преходник:

dsc00677.JPG

Не е произведение на изкуството, но върши работа.
Боднете джойпада в DB-9 конектора, а DB-25 конектора – в паралелния порт на компютъра.

Сега идва ред на софтуерната настройка. Тя се извършва с една програмка, която се казва Psxpad. Свалете я от http://learnfree.eu/download/psxpad/psxp_a020606c.7z.
След като свалите архива, го разархивирайте (със 7-Zip). Отворете папката в която сте го разархивирали, и стартирайте PsxSetup.exe. Ще ви се покаже следния прозорец:

psxpad_1.jpg

В следващите стъпки избирайте опциите които съм показал на картинките, и натискайте бутона „Next“:

psxpad_2.jpg

psxpad_3.jpg

psxpad_4.jpg

psxpad_5.jpg

psxpad_6.jpg

Малко след като сте натиснали бутона „Finish“, ще ви изскочи прозорец, който ви съобщава че е засечен нов хардуер:

psxpad_7.jpg

Изберете „Continue Anyway“, и чакайте следващият прозорец:

psxpad_8-1.jpg

В него изберете „No, not this time“, и натиснете „Next“ за да минете на следващата стъпка.

psxpad_8-2.jpg

В нея изберете „Install the software automatically (Recommended)“, и натиснете „Next“. Пак ще ви се появи съобщение че е засечен нов хардуер. И пак натиснете „Continue Anyway“:

psxpad_8-3.jpg

Сега би трябвало да ви се появи следният прозорец, в който само трябва да натиснете „Finish“:

psxpad_8-4.jpg

Междувременно, на заден фон трябва да ви се е показал и този прозорец:

psxpad_8.jpg

В него също натиснете „Finish“.

Принципно, трябва да сте готови! Сега остава да тествате дали всичко работи. За целта си отворете „Control Panel“, и от там пуснете „Game Controllers“:

psxpad_9.jpg

Ще ви се покаже стандартната настройка на джойстици под Windows:

psxpad_10.jpg

Би трябвало, да виждате „Psx Gamepad 1“. Цъкнете двойно върху него, за да отворите настройките на джойпада. Отидете на „Advanced Setting“, сложете отметка пред „Disable Force Feedback“, и натиснете „Apply“:

psxpad_11.jpg

Сега се върнете на „General“:

psxpad_12.jpg

Време е за тестване. Натиснете кръстчето на джойпада в четирите посоки. Би трябвало там където пише „Axis“, в квадратчето под което пише X: 32768, червеното кръгче да се мести в посоката в която натискате кръстчето. Ако се мести – честито. Ако не – объркали сте нещо.

Сега тествайте бутоните на джойпада. Натиснете ги последователно. Би трябвало някои от кръгчетата там където пише „Buttons“ да стават червени. При мен работят всички бутони от джойпада, без „Select“. Фактически, общият брой бутони е 3. Бутоните „Turbo“, си действат както по принцип – дублират A и B, но симулират многократно натискане ако ги задържите натиснати.

ГОТОВО! Натиснете „OK“ и тествайте в реални условия, с някоя игра 🙂

Накрая, за добавка, ще кажа че с помощта на споменатата програмка/драйвер е възможно да се свържт и контролери от PlayStation, SEGA Saturn, Nintendo 64. Просто преходника е друг, и ако се поинтересувате, можете лесно да откриете как да си направите. Аз просто нямам контролер от PlayStation, инече именно него щях да оползотворя. Откъм джойпадове NES (Nintendo Entertainment System – чиито джойпад току-що оползотворихме) и SNES (Super Nintendo Entertainment System) явно са едни и същи.

Има и начин да свържете до 4 джойпада с един паралелен порт, за информация вижте коментар #9. Също така, разбрах че има модул за Линукс, чрез който джойпада може да се пусне и там, със същия преходник. Тези дни ще тествам, и ако всичко стане, очаквайте допълнение към тази статия.