До 20 Септември 2011 разполагате с възможността да вземете напълно безплатно копие от небезизвестната игра Portal на Valve, чрез услугата Steam.
За незапознатите, ще поясня че Portal е много занимателна 3D игра от първо лице, в която героят решава физически пъзели като отваря „портали“ между различни точки от пространството (най-общо казано).
В играта няма насилие, така че е подходяща и за по-„чувствителните“ на тази тема.

Ето как изглежда:

http://www.youtube.com/watch?v=5EaEI_TOG5s

Portal има само версия за Windows и Mac, но може да бъде играна и под Линукс като се стартира Steam клиента чрез WINE.
За целта ви трябва пакета winetricks (в УСУ си го има инсталиран по подразбиране, а в Ubuntu се инсталира допълнително).
От мениджъра на пакети се уверете и че версията на wine е 1.3.x т.е. имате инсталиран пакета wine1.3. Ако го нямате – инсталирайте то.
След това, за да инсталирате Steam клиента, просто стартирайте командата „winetricks steam“ (може да го направите чрез диалоговия прозорец „Стартиране на програма“ който излиза когато натиснете ALT+f2).
Следвайте инструкциите които излизат, изчакайте Steam да се актуализира или каквото там прави, и накрая ще имате работещ Steam под Линукс, а на работния ви плот ще се появи иконката му.
Междувременно ще се инсталират и някои други неща, необходими за работата му, но това става автоматично.
За да си „купите“ (за без пари) играта, ще ви трябва и регистрация в Steam, която можете да направите от самата програма.
След като си я направите и се впишете, отворете „STORE“, потърсете Portal (не Portal 2) и си го инсталирайте от там.
Ще отнеме известно време играта да се изтегли, тъй като е над 5GB, но когато това стане, ще имате напълно легално копие на Portal, което ще може да играете под Линукс.
В момента и аз я тегля, така че ще има допълнение към статията когато я тествам лично… 🙂

Допълнение към 19 Септември 2011: играта е тествана и работи безпроблемно под 64-битово УСУ 7 Мини, с WINE 1.3.28 и фирмен драйвер на Nvidia 280.13.