С известно закъснение си дадох сметка, че до момента нямах статия, обясняваща на незапознатите какво е Убунту. На следващите редове ще се опитам с няколко изречения да дам обща представа за тази операционна система и идеите и. Описанието е взето 1:1 от помощните файлове на Убунту. Онези от вас, за които това е познато – могат спокойно да пропуснат този материал.

Принципите на Убунту: Убунту (Ubuntu) е операционна система с изцяло отворен код, изградена около Линукс ядрото. Общността на Убунту е изградена около идеалите въплътени във Филисофията на Убунту: че софтуерът трябва да бъде безплатен, че софтуерните инструменти трябва да бъдат ползваеми от хората на техния роден език и независимо от техните недъзи, че хората трябва да имат свободата да персонализират и променят софтуера си по какъвто начин сметнат за добре. Поради тези причини:

  • Убунту винаги ще бъде безплатен и няма “допълнителни такси” за “enterprise” изданието за големия бизнес – осигуряваме най-доброто от нашия труд на всеки при същите Свободни условия.
  • Убунту включва най-доброто от преводите и системата за достъпност, които могат да предложат обществото на свободния софтуер, за да бъде Ubuntu ползваем от колкото се може повече хора.
  • Убунту бива издаван през равни и предсказуеми интервали; ново издание бива пускано на всеки шест месеца. Можете да използвате текущото стабилно издание или текущото издание под разработка. Всяко издание бива поддържано за поне 18 месеца.
  • Убунту е изцяло отдаден на принципите за разработка на софтуер с отворен код; окуражаваме хората да използват софтуер с отворен код, да го подобряват и да го препредават

Името Убунту: Ubuntu е южноафриканска етична идеология, фокусирана върху човешката вярност и взаимоотношения един към друг. Думата идва от езиците Зулу и Кхоса. Ubuntu (произнася се “убунту”) се приема за традиционен африкански принцип и се счита за един от основните принципи на новата Южноафриканска Република, като е свързан с идеята за Африсански Ренесанс.

Груб превод на принципа на Убунту е “човечност към другите”. Друг превод може да бъде: “вярата във всеобща връзка на споделяне, която свързва цялото човечество”.

Свободен софтуер: Проектът Убунту е напълно отдаден на принципите на разработката на свободен софтуер; хората са окуражавани да използват свободен софтуер, да го подобряват и да го препредават.

Свободен софтуер” не означава, че не трябва да заплащате за него (въпреки че Убунту е изцяло отдаден да бъде безплатен също така). Това означава, че можете да ползвате софтуера по всеки начин, по който желаете – кодът, изграждащ свободния софтуер, е достъпен за всеки за изтегляне, промяна, поправка и употреба по всякакъв начин. Наред с идеологическите предимства, тази свобода има технически преимущества – когато биват разработвани програми, трудоемките усилия на другите може да бъдат основа, върху която да се гради. С несвободния софтуер това не може да се случи и когато биват разработвани програми, трябва да бъде започвано от нулата. Поради това разработването на свободен софтуер е бързо, ефективно и вълнуващо!

Защо да изберем точно Убунту: Съществуват много операционни системи базирани на Линукс: Debian, SuSE, Gentoo, RedHat и Mandriva са примери. Ubuntu е още един съперник в това, което вече е силноконкуриращ се свят. И какво прави Ubuntu различен?

Базиран на Debian, една от най-широко уважаваните, технологично напреднали и добре поддържани дистрибуции, Ubuntu се стреми към създаването на дистрибуция, която предоставя съвременна и пълноценна Линукс система за настолни компютри и сървъри. Ubuntu включва внимателно избрани пакети от дистрибуцията на Debian, като запазва нейната мощна система за управление на пакети, която позволява лесна инсталация и чисто премахване на програми. За разлика от повечето дистрибуции, които биват доставяни с голямо количество софтуер, който може да бъде или да не бъде полезен, списъкът на пакетите на Ubuntu е намален до някои важни приложения с високо качество.

Фокусирайки се върху качеството, Ubuntu създава стабилна и богата на възможности компютърна среда, която е подходяща за употреба както в домашна, така и в бизнес среда. Проектът използва колкото е необходимо време за наблягане върху малките детайли и е способен да издаде версия, съдържаща най-новото и най-доброто от днешния софтуер веднъж на 6 месеца. Ubuntu се предлага за i386 (386/486/Pentium(II/III/IV) и Athlon/Duron/Sempron процесори), AMD64 (Athlon64, Opteron и новите 64-битови Intel процесори), както и за PowerPC (iBook/Powerbook, G4 и G5) архитектури.