В предходна статия писах за програмата gtk-recordMyDesktop. Работата с нея е лесна и накрая получавате видео файл в *.ogg формат, в който са записани действията ви. Днес ще ви представя една подобна програма, която е дори по-проста. Става дума за Byzanz. С нея може да записвате действията си в цялата работна площ, отделен прозорец или избран от вас регион и да ги съхраните като анимиран *.gif файл. В определени случай това може да е много полезно, тъй като анимираните *.gif файлове са добре познат широкоразпространен формат, което гарантира безпроблемното му отваряне.

Byzanz може да инсталирате от мениджъра на пакети Synaptic. След инсталацията цъкнете с десен бутон върху незаета част от който и да е от панелите и изберете Добавяне към панела…:

byzanz_1.png

В отворилия се прозорец се съдържат всички аплети, които могат да се добавят към панела. Намерете и изберете Desktop Recorder:

byzanz_2.png

Добавете избрания аплет в желания от вас панел. Ще се появи малка икона на програмата:

byzanz_3.png

Цъкнете върху малката стрелка в дясната и част за да изберете как да се направи записът – пълен екран, избран регион от екрана или отделен прозорец:

byzanz_4.png

След като направите избора си, записът започва. За да го прекратите цъкнете повторно върху иконата на Byzanz и в отворилия се прозорец изберете име за записания файл с действия. Сега вече трябва да имате готов запис, който може незабавно да споделите с приятел в нужда.

При работата с програмата имайте предвид, че ако записвате големи области от екрана за по-продължително време, полученият *.gif файл ще увеличи размерите си значително. С това наум, използвайте програмата за кратки демонстрации.

Приятна работа!

Допълнение: Примерен демонстрационен файл даващ представа какви записи се получават, може да видите по-долу:

gedit.gif