Противно на слуховете че проектът Remastersys ще бъде изоставен, мога да ви кажа че за щастие, това не е така.
Всъщност, от известно време аз и оригиналният създател на Remastersys Tony Brijeski работим заедно, и с моя помощ Remastersys 3.0 разполага с напълно нов (и по-завършен) графичен интерфейс.
За потребителите на УСУ Линукс този интерфейс няма да е голяма изненада, защото всъщност от години го има в УСУ като отделна програма (Remastersys-GTK), и може дори да не са подозирали че не използват оригиналния графичен интерфейс на Remastersys.

За тези които не знаят какво представлява Remastersys, пояснявам че това е една много полезна програма, чрез която всеки потребител може да си генерира собствена дистрибуция на базата на Ubuntu (и деривативи). Чрез Remastersys можете да създадете LiveCD от вече инсталирна и работеща система – с вашите настройки, пакети и т.н.
Всъщност, почти от самото си създаване УСУ Линукс разчита именно на Remastersys в последния етап от разработката на всяка версия.

И така, ето как изглежда Remastersys 3:

Както може би виждате от снимката, добавил съм някои нови и интересни опции, които ти нямаше преди:

  • избор на картинка за менюто за зареждане на живия диск – това е менюто на syslinux, което се показва преди да стартирате живия диск
  • избор на картинка за менюто за зареждане на инсталираната среда – т.е. менюто на GRUB
  • копиране на настройките от съществуващ потребител – тази функция ви предлага да изберете съществуващ потребител, от чиято домашна папка ще бъдат копирани определени файлове с настройки, и ще бъдат поставени в /etc/skel. По този начин, може да зададете специфични „стандартни“ настройки за потребителите на дистрибуцията ви (това е опция за по-напреднали потребители, тъй като почти винаги изисква и ръчно преглеждане на /etc/skel и промяна/изтриване на някои неща).
    Ето как изглежда:

  • избор/създаване на Plymouth тема – това е анимацията, която виждате по време на зареждане. С помощта на тази опция можете да изберете от съществуващите теми за Plymouth, или да си създадете собствена (която представлява просто едно PNG изображение по ваш избор). Също така можете и да правите предварителен преглед на инсталираните теми:

Засега можете да инсталирате Remastersys като го изтеглите от тук, или като си добавите хранилището му (по-долу) и инсталирате пакета remastersys:

deb http://www.remastersys.com/repository lucid/

Ако не знаете как се добавя хранилище, ви препоръчвам първо да научите основните неща, и тогава да се захващате с Remastersys. Конкретно за добавянето на хранилища, може да научите от Инсталиране/премахване/актуализиране на софтуер в Убунту с помощта на Synaptic.

Най-вероятно скоро ще има и PPA хранилище в Launchpad.net.

Накрая като коментар ще каже нещо, което много пъти съм се питал – защо Canonical не си направят собствен инструмент подобен на Remastersys (или просто не ударят едно рамо)?
Според мен това ще представлява добър маркетингов ход – всеки да може да си направи „собствено“ Ubuntu, което да споделя с приятелите си. Точно в духа на ubuntu философията и старото им мото – „Линукс за човешки същества“.