Тъй като наскоро във форумите ни стана на въпрос за запис от интернет радио и не останах доволен от това което предлагат съществуващите програми за запис, реших да изпълня заканата си – направих собствена (работеща под Линукс, естествено):

Както се вижда от снимката, програмката е с пределно прост интерфейс.
В полето „Поток“ въвеждате адреса на радио потока. Тук съм си „позволил“ да добавя едно удобство – ако в момента слушате желаното радио с Clementine, Banshee, Rhythmbox, Audacious или BMP, при натискане на бутончето вдясно от полето, програмата автоматично взима адреса на радиото от плейъра.
След това трябва само да изберете папка в която да се записва, и да натиснете бутона „Запис“.
Ако натиснете бутона „Скриване“, прозореца ще се „сгъне“ на иконка в областта за уведомяване и ще продължи да записва.
По подразбиране ако радиото „излъчва“ имената на песните които звучат, в избраната папка ще се появяват отделни файлове за отделните песни. В противен случай всичко се записва в един голям файл.
В папката която изберете за запис автоматично се създава подпапка с името на радиото, и в нея се записват файловете.  В подпапка „incomplete“ се съдържат файлове, които поради някаква причина не са записани докрай (примерно прекъсване на връзката). Там се намира и текущо записващият се файл. След успешен запис, файлът се премества автоматично в по-горната папка (тази, с името на радиото).

Възможно е да не работи с някои Интернет радиостанции (зависи в какъв формат излъчват). Ако обаче излъчват в MP3 или AAC, не би трябвало да имате проблеми.

Програмата се разпространява като .deb пакет, и е съвместима с УСУ, Ubuntu и деривативи.
Ако използвате УСУ, просто си презаредете списъка с хранилищата в мениджъра на пакети Synaptic, и потърсете пакета streamripper-gui.
Ако използвате Ubuntu, можете директно да изтеглите deb пакета [19KB], и след това да го инсталирате ръчно, или да си добавите хранилището на СКСС като изпълните в Терминал следните команди:

echo "deb http://download.learnfree.eu/repository/skss / #SKSS" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
wget http://download.learnfree.eu/repository/skss/repo.pub.asc -q -O- | sudo apt-key add -
sudo apt-get update
sudo apt-get install streamripper-gui

Самата програма се пуска от менюто Програми -> Мултимедия -> Запис на Интернет радио (Streamripper GUI)
Сорс-кодът се намира на адрес https://launchpad.net/streamripper-gui/
Забележка: програмата е написана за 2-3 часа, и е напълно възможно да има бъгове. Ако имате проблеми – споделете ги в коментарите.