Въпреки че в скоро време вече ще си имаме истинска Линукс версия на Steam плюс Линукс версии на някои от игрите в него, ще мине време преди бройката поддържани игри да стане прилична.
Затова може да искате преди това да опитате Windows версията му чрез WINE.
Steam има чудесна поддръжка под WINE, и чрез него можете да играете значително количество Windows игри стига да ги притежавате легално. Има и такива които все още не работят, но като цяло, резултатите са обнадеждаващи.
Трябва обаче компютъра ви да е с добър хардуер – такъв, който и под Windows няма проблеми с подкарването на игрите с добра производителност.

За да инсталирате Steam под УСУ (7 и 8), е необходимо от главното меню, от „Програми за Windows“ да стартирате „Winetricks“:

След това, в Winetricks изберете „Install an app“ и щракнете „Добре“:

В отворилият се списък сложете отметка пред „Steam“ и щракнете „Добре“:

С това процесът на инсталация ще започне. Еквивалент на предните стъпки е изпълнението на командата „winetricks steam“ в терминал.
Ако по време на инсталирането ви излезе запитване дали искате да инсталирате Wine Gecko или Wine Mono Поддръжка, просто избирайте „Отмени“, тъй като тази поддръжка не ви е необходима (възможно е да бъдете попитани няколко пъти):

След това ще видите съобщение че ще бъдат инсталирани някои допълнителни шрифтове, от които Steam се нуждае. Просто щракнете „Добре“ и изчакайте всичко да се изтегли и инсталира.
Накрая ще се покаже същинската инсталация на Steam, където просто трябва да следвате стъпките:

Когато щракнете „Finish“ще видите още няколко информативни съобщения, с които просто трябва да се съгласите като щракнете „Добре“:

След това може да затворите прозореца на Winetricks.

Междувременно на заден фон ще се стартира и Steam и ще се актуализира:

Когато актуализацията приключи, ще видите познатия прозорец за вписване в Steam:

Ако при вас прозореца изглежда „дефектен“ и липсва всичкия текст от бутоните, просто го затворете, и от свойствата на иконката на Steam върху работния плот добавете параметъра „-no-dwrite“ накрая на командата за стартиране:

След това всичко ще е наред, и ще можете да се впишете в Steam.

Има няколко допълнителни неща, които също е добре да инсталирате. Например, поддръжката на PhysX, тъй като много игри зависят от нея.
Най-добрият начин да го направите е като отново стартирате Winetricks (задължително след като сте приключили с инсталацията на Steam). Този път от менюто му първо избирате „Select steam (Steam)“ и щракате „Добре“:

В следващия прозорец избирате „Installl a Windows DLL component“ и щракате „Добре“:

Ще ви се покаже списък с възможни за инсталиране библиотеки. В него сложете отметки пред d3dx9_36, flash11, physx, vcrun2005, vcrun2008, vcrun2010 и xact_jun2010. Това е добър избор като за начало, който ще ви осигури поддръжка на повечето игри които могат да се играят по този начин:

Накрая щракнете „Добре“. Известно време може да изглежда че нищо не се случва, тъй като избраните библиотеки ще се изтеглят на заден фон без никаква обратна връзка, а общият им размер е над 100MB. Еквивалентната команда на предните стъпки е

winetricks prefix=steam d3dx9_36 flash11 physx vcrun2005 vcrun2008 vcrun2010 xact_jun2010

Просто изчакайте. Когато се изтеглят, ще започнат да се инсталират една по една и ще трябва да следвате стъпките от инсталацията на някои от тях (примерно на PhysX). Там не трябва да променяте нищо, само да се съгласявате с всичко.

Когато инсталацията приключи, стартирайте Steam и се наслаждавайте на игрите:

Съвет: винаги проверявайте в http://appdb.winehq.org/ каква е поддръжката на дадена игра. Ако е Bronze или Garbage по-добре не се занимавайте. Понякога там има много полезни съвети, които помагат при проблеми.

Ето няколко клипчета от игри, които лично съм играл без проблеми на моя компютър:

Dead Space 2:

Mirror’s Edge:

Portal:

Black Mesa:

Други игри които съм тествал са примерно всички от Humble Indie Bundle, които въпреки че имат нативни Линукс версии, работят безпроблемно и чрез Steam под WINE, и всъщност предпочитам да ги играя така – заради интеграцията със Steam общността и различните постижения (achievements).
Друго удобство на играта чрез Steam е че някои от игрите синхронизират прогреса ви със сървърите на Steam т.е. няма опасност да изгубите „сейвовете“ си след преинсталация (тази опция се поддържа само от определени игри, така че не разчитайте 100% на нея).
Всъщност, „подкарването“ на Windows игри чрез WINE не е толкова трудно, просто понякога трябва да експериментирате.

Съвет: винаги изключвайте ефектите на работния плот когато играете игри.

  • Под УСУ 8.1 това става с клавишна комбинация Alt+Shift+F12
  • Под УСУ 7 става от менюто „Система -> Предпочитания -> Ефекти – индикатор“. Това стартира нов индикатор до часовника (с нарисуван монитор върху него). От него в „Compositing effects“ избирате „No Effects“.

Съвет: ако имате Steam инсталиран и под Windows, направете символна връзка към него. По този начин няма нужда да имате всичко инсталирано по два пъти.
Например, на моя компютър имам и Windows, под който съм инсталирал Steam в папка в един от дяловете. Под Линукс тази папка ми е достъпна в /media/disk2/games/Steam.
За да се направи връзка към нея, се отваря един терминал, и в него се изпълнява:

за 64-битово УСУ

cd ~/.local/share/wineprefixes/steam/drive_c/Program\ Files\ \(x86\)/

или за 32-битово

cd ~/.local/share/wineprefixes/steam/drive_c/Program\ Files/

След това старата папка на Steam се прекръства (може и да се изтрие след това):

mv Steam Steam.old

и се прави връзка към папката от Windows:

ln -s /media/disk2/games/Steam/ Steam

По този начин инсталацията на Steam е една и съща под Линукс и Windows, намира се на друг дял, и не ви пълни дяла на домашната папка.