Преди да започнем – Black Mesa е свободна модификация за Source енджина, пресъздаваща изцяло оригиналния Half-Life но с обогатена графика, нива и история.
Има няколко различни начина чрез които можете да го играете, но тук ще ви покажа как да го инсталирате под УСУ 8.1 и да го играете чрез Steam/WINE.

Първата стъпка е да имате инсталиран Steam –  вижте Как да инсталираме Steam клиента под УСУ Линукс.
След това стартирайте Steam, впишете в него, и от раздела „Library“ в категорията „Tools“ инсталирайте Source SDK Base 2007:

Уверете се че имате достатъчно дисково пространство, тъй като Source SDK Base 2007 е с размер няколко гигабайта.

След това изтеглете самата модификация Black Mesa от адрес http://www.blackmesasource.com/download.html (връзките за изтегляне се намират най-долу в страницата). За предпочитане е да използвате торента, тъй като ще се изтегли най-бързо.
Когато се изтегли, стартирайте файловия мениджър и отворете папката в която сте го изтеглили.
Там щракнете с десен бутон върху blackmesa-setup.exe, и от менюто „Отваряне с…“ изберете „Vineyard Wine Launcher“.
Това ще отвори нов прозорец, от който в падащия списък трябва да изберете „Steam“:

Щракнете „Добре“ и следвайте стъпките на инсталатора. Не променяйте пътя за инсталиране – модификацията трябва да се инсталира в папката на Steam.
Когато инсталацията приключи, рестартирайте Steam, и вече би трябвало в списъка с игри да имате „Black Mesa“:

Съвет: ако имате познатия от Half-Life 2 и други Source-базирани игри проблем с накъсване на картината и звука от време на време (когато се зареждат текстури), добавянето на параметрите „-heapsize 2048000 +cl_forcepreload 1 +sv_forcepreload 1“  към стартера на играта може да помогне (а може и да не помогне…).
Така или иначе, това става като в списъка с игри в Steam щракнете с десен бутон върху играта, и изберете „Properties“. След това щракате върху бутона „Set launch options“ и там въвеждате споменатите параметри (без кавичките). Цифрата „2048000“ замествате с половината от количеството ви RAM в килобайти. Например, моя компютър е с 4GB RAM, и съм въвел стойност 2048000 (~2GB).

Демонстрация на играта:

Приятна игра!